In mijn post van vorige week gaf ik je al 7 redenen waarom wandelen met je hond leuk is én gezond voor jou. Ook voor onze trouwe viervoeters is wandelen leuk en gezond. Daarover meer in dit artikel.

OutDoor met sheltiepup en teckel aan het wandelen

5 Redenen waarom wandelen leuk is voor je hond én gezond

1. Je hond kan zijn instincten bevredigen
Zoveel verschillende rassen, zoveel verschillende behoeftes. Tijdens een lekkere Teckel aan het graven tijdens het wandelen aan zeewandeling kan je hond zijn natuurlijke instincten bevredigen als hij daar de ruimte voor krijgt. In onze drukke maatschappij verlangen wij van onze honden dat ze zich netjes gedragen. Dat betekent dat honden vaak niet mogen wat ze het liefste doen. Toch is dit belangrijk voor het welzijn van de hond. Het bevredigen van instincten zorgt voor een tevreden hond. Denk hierbij aan snuffelen. Voor de meeste honden is dit een natuurlijke behoefte. Tijdens het snuffelen kunnen ze ontladen, maar het is ook hun manier van communiceren met elkaar. En snuffelen maakt ook nog eens moe.
Weet wat je hond fijn vindt en geef hem de ruimte. Dat is misschien niet altijd mogelijk in een woonwijk. Ga dan af en toe naar een plek waar die ruimte er wel is.

2. Wandelen draagt bij aan een goede gezondheid
Net als dat dit voor mensen geldt, geldt dit ook voor honden. 4 Keer per dag een plas- en poeprondje zullen hierbij niet helpen, maar elke dag een lange wandeling zorgen voor een goede conditie en voor sterke spieren en gewrichten. Ook hart en longen zullen profijt hebben van deze dagelijkse activiteit.
Je hond zal beter in zijn vel zitten als hij in goede gezondheid verkeert.
Teckel rent tijdens wandelen
3. Wandelen gaat verveling tegen

Tijdens een wandeling kunnen honden rennen, spelen en snuffelen. Heerlijk! Er zullen best honden zijn die echt echt echt het liefste de hele dag in een mandje Teckel rent over het strandliggen te luieren, maar de meeste honden vinden wandelen het einde. Als ze dan even de pootjes hebben gestrekt en de neusjes aan het werk hebben gezet, zijn ze weer voor een poosje voldaan. Een hond die voldaan is, zal in huis geen gedrag vertonen waar jij als eigenaar niet blij van wordt. Een hond die verveeld is, kan dat wel gaan doen. Hond niet blij, jij niet blij.

4. Tijdens het wandelen kan er gespeeld worden met soortgenoten
Over dit onderwerp kan ik heel veel schrijven. Dat zal ik nu niet doen. Er zijn genoeg honden die het spelen met een soortgenoot, zeker als het een onbekende soortgenoot is, helemaal niet leuk vinden. Ga je hond het dan niet verplichten. Het is geen moeten!
Er zijn ook honden die het wel leuk vinden en die echt hun ei kwijt kunnen in spel. Ook spel zorgt ervoor dat je hond zijn energie kwijt kan. Hou het spel wel in de gaten, zodat het voor de honden leuk blijft. Grijp in als dat nodig is en wandel dan weer rustig verder.

5. Samen wandelen is een band opbouwenSamen met teckel op de foto
Last but not least, als je samen wandelt, bouw je een band op. Met samen bedoel ik ook echt samen. De hond kan en mag zijn gang gaan, maar jullie houden elkaar wel in de gaten. Samen beleven jullie de wereld, samen ademen jullie de frisse lucht in, samen rennen jullie of jullie doen samen een spelletje. Ook even lekker samen zitten op een boomstam is fijn. Door oog voor elkaar te hebben, leer je elkaar goed kennen. Hierdoor kun je nog beter inspelen op de behoeftes van jouw hond.

Iedere hond is anders en daardoor zal ook iedere hond andere dingen fijn vinden. Als je je hond goed kent, weet je wat hij fijn vindt. Hou daar rekening mee. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je hond. Pups mogen nog niet zo ver lopen omdat ze nog volop in de groei zijn. Bouw dit rustig op. Daar is veel over geschreven en daar zal ook uitleg over worden gegeven tijdens een goede puppycursus. Heb je een oudere hond? Ook dan zul je moeten kijken wat haalbaar is. Lang wandelen is heerlijk, maar ouder wordende honden kunnen daar anders over denken. Pas dan de lengte aan of loop meerdere kortere rondjes per dag.

Facebook Instagram