Kamperen met je hond deel 1: de do’s en don’ts

Kamperen met je hond

Hond op de campingKamperen met je hond…is dat wel leuk? Is dat niet onpraktisch? Is dat niet heel veel gedoe?
Kamperen met je hond…is leuk! Kamperen met je hond is heel leuk! Het vergt wat extra voorbereiding en er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je met je hond gaat kamperen, maar als jullie dan eenmaal op de camping zijn, dan kan het feest beginnen!

Omdat er veel te schrijven valt over dit onderwerp, zal ik het onderwerp splitsen in een aantal blogposts. Vandaag zet ik een aantal do’s en don’ts voor jullie op een rijtje.

Do’s

– Hondvriendelijke camping uitzoeken:
Het is leuk om op de bonnefooi op pad te gaan en mijn ervaring is dat honden vaak wel welkom zijn, maar om zeker van een plaatsje te zijn waar je trouwe viervoeter ook welkom is, is het aan te raden dat van tevoren uit te zoeken.
Heb je een camping gevonden, zoek dan ook uit hoeveel honden er per standplaats welkom zijn, wat eventuele extra kosten zijn en wat de verdere regels zijn. Sommige campings hebben verder geen speciale faciliteiten voor honden, maar vind je dat wel belangrijk, vraag dat dan ook na. Sommige campings hebben speelvelden voor honden ingericht of een speciale zwemplaats.
Hier vind je hondencampings in heel Europa:
https://www.leuke-hondencampings.nl/

– Regelgeving van je vakantieland checken:
Ieder land heeft eigen regels als het om honden gaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor vaccinaties, maar ook hoe je je hond vervoert in de auto. In sommige landen is een snuitje verplicht in het openbaar vervoer en voor weer andere landen gelden bepaalde invoereisen. Laat je van tevoren goed informeren! Op vakantie zit je niet te wachten op een vervelende verrassing…
Op de website van de LICG vind je alles wat je weten moet:
Logo LICG

 

 

– Ervoor zorgen dat je hond campingproof is:
Hoe leuk en gezellig het ook is om je hond mee te nemen met kamperen, het is niet voor iedere hond vanzelfsprekend. Door de verandering van omgeving kan je hond anders reageren op dingen dan thuis. Bovendien leef je op de camping veelal buiten waardoor je hond gedurende de dag andere indrukken te verwerken krijgt en vaak ook meer. Als je weet dat je hond hiermee kan omgaan, dan is het geen probleem. Heb je twijfels, ga dan eerst een keer (of indien nodig een paar keer) proefkamperen. Wel zo fijn als je beiden straks een rustige vakantie hebt en ook voor de overige campinggasten is het wel zo prettig als je hond geen overlast veroorzaakt.

– Je hond veilig vervoeren:
Ook hierin verschillen de regels per land en ook dit kun je checken op de website van de LICG. Ook al is het niet overal verplicht om je hond dusdanig te vervoeren dat de hond bij een aanrijding of ongeluk niet door de auto kan vliegen, toch is het verstandig om je hond vast te zetten in de auto. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen te koop. Wel zo veilig!

Don’ts

– Je hond meenemen naar een land met een klimaat waar je hond niet tegen kan:
Kamperen met de hondenNet als mensen hebben honden ook een voorkeur voor een bepaald klimaat of bepaalde weersomstandigheden. Sommige honden houden niet van warmte, ga dan naar een land waar het minder warm is of in een periode van het jaar dat het nog niet zo warm is. Gelukkig zijn er genoeg bestemmingen die leuk zijn voor zowel jou als voor jouw hond!

– Je hond alleen laten in de tent of in de auto met warm weer:
Dit lijkt vanzelfsprekend en ik ga ervan uit dat de mensen die mijn blog lezen dit wel weten, maar ieder jaar opnieuw worden honden uit snikhete auto’s bevrijd. Met de hond kamperen, betekent ook dat je creatief moet zijn als je bijvoorbeeld boodschappen moet doen. Hoe snel je ook bent, het is geen optie om de hond even in de auto te laten óf in de tent, want ook in een tent loopt de temperatuur snel op.

– Je hond alleen laten op de camping:
Niet iedereen zal dit een don’t vinden en natuurlijk ligt het ook een beetje aan de Kamperen met de hondensituatie. Misschien sta je op een kleine camping waar je goed contact met buren hebt die wel een oogje in het zeil willen houden als je even weg bent, maar is dit niet het geval, dan is mijn advies om je hond niet alleen achter te laten op de camping. Sowieso is de omgeving anders dan thuis en kan je hond anders reageren in bepaalde situaties, maar buiten dat, er worden ook honden gestolen op campings en daar zit niemand op te wachten.

Natuurlijk is dit lijstje niet compleet. Mochten jullie nog goede do’s en don’ts hebben, laat het in een reactie weten zodat anderen er ook wat aan hebben.

Als je dan eindelijk zover bent om op vakantie te gaan met je maatje, dan is het wel zo handig om te weten wat je allemaal moet meenemen. Een handige lijstje om uit te printen, vind je in het tweede deel over “Kamperen met je hond“.

Facebook Instagram

 

Vorige

Pup-log 3: Van onzeker naar meer vertrouwen

Volgende

Pup-log 4: Winactie! (Afgelopen)

 1. Karin

  Tav veiligheid: paar maanden terug is onderzoek van ANWB gepubliceerd naar veilig vervoeren van hond in auto. Daarbij vielen alle gordeltjes, riempjes en leuke tasjes door de mand. Alleen een degelijke, stevige bench voldoet. (Waarschijnlijk niet bij een stevige crash, maar zeker wel bij een kleinere botsing) Mijn auto is vorig jaar van de helling gegleden: de nieuwe auto was total loss, maar mijn degelijke Zwitserse bench was heel! Zelf zaten wij er gelukkig niet in…..

  • Esther

   Klopt wat je zegt al ben ik van mening dat je je hond nog altijd beter vast in een gordeltje kunt hebben dan los. Er zal helaas altijd een risico zitten aan autorijden. Dat geldt ook voor ons. Zelf heb ik geen auto dus ben toch afhankelijk van andere hulpmiddelen als ik met iemand meerij…

 2. Karin

  Vooral boodschappen doen, als het warm is en je bent in je eentje, vond ik een probleem. (Vorig jaar juni was het zelfs bijna 30 gr op 1500 m in de bergen!) Ipv naar de supermarkt ging ik voor dag en dauw naar de marktjes in de regio. Daar mag in ieder geval hond mee. Ik had teckeltje in draagzak, ook al vond ze dat niet heel fijn…..
  Verder natuurlijk altijd camping zoeken met voldoende schaduw mogelijkheid bij je tent.

  • Esther

   Kan me voorstellen dat dat lastig is in je eentje! Slim van je om naar marktjes te gaan en je teckel in een draagtas mee te nemen!

 3. Anne-Marie

  Goede tips.Ik nam mijn teckel mee in de caravan,stond op een schaduwplek,het was vertrouwd,dan kon je goed ventileren als je even alleen weg moest.Boodschappen haalde ik heel vroeg,als het nog niet zo warm was.Is altijd goed gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén