Sheltiepups pup-log

Pup-log 9: Verschillende honden, verschillende karakters

Twee honden, twee uitersten.Verschillen honden in karakter
Doortje kwam in november, in de kou. Filou kwam in juni, in de warmte.
Doortje moest ploeteren door een dik pak sneeuw. Filou smolt bijna in de zon.
Toen ik Doortje als pup kreeg, viel de winter vroeg in en werden we verrast met een dik pak sneeuw. Bij Filou was dit wel anders en werden we getrakteerd op een hittegolf. Een grotere tegenstelling bestaat er bijna niet. Een tegenstelling die ik ook terugzie in het doen en laten van mijn beide hondjes.
Doortje en Filou verschillen als dag en nacht, maar ondanks dat hebben ze misschien ook wel wat overeenkomsten…

Verschillen

Dat Doortje en Filou verschillen is duidelijk. Teckel versus sheltie. Twee totaal verschillende rassen met andere eigenschappen. De teckel opereert zelfstandig, terwijl de sheltie graag met zijn mens samenwerkt. Dat ik dus twee totaal verschillende honden zou hebben, dat wist ik, maar dat ze in karakter ook zo ontzettend zouden verschillen…dat had ik niet bedacht en misschien ook niet verwacht.
Teckel in reisbenchDoortje is een serieus hondje, wat onzeker en ze moet de wereld rustig bekijken. Ze zal niet zomaar op iets nieuws af gaan. Vreemde mensen en honden is ze niet happig op en in huis is ze graag op zichzelf en trekt ze zich regelmatig terug in de slaapkamer. Dat doet ze zelfs als ik lekker in de tuin zit. Heel ongezellig vind ik dat… Even lekker samen spelen, binnen of buiten, is ook geen hobby van haar.
Filou daarentegen is de vrolijkheid zelve. Hij is niet snel ergens van onder de indruk. Soms heeft hij wel even de tijd nodig om iets van een afstandje in zich op te nemen, maar dan is het goed en springt en huppelt hij weer verder. Waar Doortje vreemde mensen en honden liever uit de weg gaat, moet (met de nadruk op moet) Filou ernaar toe om even gedag te Sheltiepup slaapt onder de tafelzeggen, te knuffelen of te spelen. En als we het toch over spelen hebben, Filou is altijd wel in voor een spelletje. Zich terugtrekken in de slaapkamer zie ik hem ook niet snel doen. Als ik weer een nieuwe blogpost schrijf, ligt Filou meestal aan mijn voeten of elders onder de tafel. En de tuin? Daar is hij het liefste de hele dag in aan het spelen.

Overeenkomsten

Zouden Doortje en Filou ook overeenkomsten hebben? Eerlijk gezegd, heb ik daar best even over na moeten denken. Ja, ze zijn allebei heel lief en leuk. Dat spreekt voor zich, maar overeenkomsten in hun karakters?
Sheltiepup in de tuinDe enige overeenkomst die ik nu kan bedenken, is dat ze beiden rustig zijn in huis. Doortje heeft dat altijd gehad. Zij gaat lekker ergens liggen als ik bezig ben en dat is goed. Filou wil wel graag actie, maar als die niet komt, dan gaat ook hij rustig liggen. Soms duurt dat wat langer dan een andere keer. Dat mag; hij is nog zo jong.
Oh, er is nog een overeenkomst. Beiden vinden ze het leuk om lekker met mij samen te werken. Bij Doortje is dat van nature wat lastiger dan dat dat is voor Filou, maar na al het harde werk, lijkt ze nu soms net een border collie 😉

Geen mens is hetzelfde, geen hond is hetzelfde. Het is leuk, bijzonder én leerzaam om twee van die totaal verschillende honden te hebben!

Facebook Instagram

 

Vorige

Klimmen en klauteren

Volgende

Oud woud Rauris

  1. Anne-Marie Engelen

    Leuk die verschillen.Zelfs binnen de teckels heb je grote verschillen.Mijn eerste en 2e teckel wilden graag bij je op schoot,in elk geval bij je zijn.Bommel komt op je voeten liggen,maar zal nooit op schoot komen,Even als je hem oppakt,maar hij vind dat niet fijn denk ik.Zijn toch dieren met een eigen willetje.IK denk net,bij de 2 teckels was er een rottweiler in huis,die speelde met elkaar,de teckel werd ook beschermt door de rottweiler.Bommel zoekt wel steun bij mij als hij zich bezeerd heeft,komt hij meteen naar mij toe.Ik doe ook spelletjes met hem,heb verschillende houten puzzels,iedere avond zit hij voor me tot ik zeg,spelletje doen,en dan maak ik ze klaar,met kleine brokjes.Leuk.

    • Esther

      Klopt, binnen een ras is ook elke hond weer anders. Het is nu gewoon zo opvallend hoezeer Doortje en Filou verschillen. Dat had ik niet verwacht, maar ik vind het leuk en geniet er van! Leuk dat je spelletjes doet met Bommel! Echt iets voor teckels. Doortje vind zoekspelletjes ook altijd erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén