Rennende honden in het Panbos

Honden rennen achter elkaar aan in het PanbosbiNederland is klein en Nederland is best vol. Toch is ons landje een aantal prachtige natuurgebieden rijk. Afgelopen weekend hebben we dan ook weer heerlijk gewandeld en hebben de hondjes zich kunnen uitleven in het Panbos.
Het Panbos ligt in de provincie Utrecht en het is niet zomaar een bos. Er zijn een aantal leuke natuurverschijnselen te vinden die een bezoekje met de hond aan dit bos meer dan waard maakt!

Beerschoten, Houdringe en Panbos

Teckel poseert op boomstam in het PanbosHet Panbos maakt deel uit van een groot natuurgebied van 378 hectare, bestaande uit landgoed Beerschoten, landgoed Houdringe en zoals gezegd het Panbos. Je vind hier weiden, oude lanen, stuifzandvlaktes en meer mooie natuur. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes die door middel van kleuren gemarkeerd zijn. De kortste route is 3 km en de langste is 11 km. Wil je hier met je hond gaan wandelen, bedenk dan vooraf wat je hond aan kan.
In het Panbos vind je mooie stuifzandvlaktes. Voor honden een echt paradijs. Ze kunnen hier lekker graven en rennen. Karakteristiek zijn de zogenaamde “wandelende bomen”. Dit zijn bomen aan de rand van de zandvlaktes waartussen de wortels het zand is weggewaaid. Hierdoor liggen de wortels bloot. Mooi om te zien, maar ook zeker leuk voor een fotoshoot met of van je hond(en).
Op de foto met mijn hondjes in het Panbos

Wandelroutes combineren

Sheltie aan het rennen in het PanbosOmdat Doortje al een dagje ouder begint te worden en Filou nog te jong is voor lange wandelingen, besloten wij een kortere wandeling te doen. De auto parkeerden wij aan de Jozef Israëllaan in Bosch en Duin. Van daaruit kun je de gele route van 11 km volgen of de blauwe route van 3 km. Wij besloten deze twee routes een beetje te combineren.
In het Panbos mogen honden los lopen, mits onder appèl. Zeker op de zandvlaktes is dat leuk. Omdat het zondag was, besloten wij op tijd weg te gaan voordat het erg druk zou worden. Dat was maar goed ook, want nadat wij een poosje onderweg waren, werd het steeds drukker. Toen we eenmaal bij de grote zandvlakte aankwamen, was het daar al heel druk. Niet alleen met mensen, maar er liepen ook al veel honden los. Reden voor mij om om de zandvlakte heen te lopen. Gelukkig waren er ook kleinere zandvlaktes waar het wel rustig was. Daar hebben Doortje en Filou zich samen heel goed vermaakt door heerlijk achter elkaar aan te rennen!
Iets anders om rekening mee te houden, zijn de ruiterpaden. Deze lopen ook door en langs het losloopgebied.

Honden rennen achter elkaar aan in het PanbosHet Panbos vind ik echt een geweldig leuk en mooi bos om te wandelen met de honden, maar ik geef de voorkeur aan een doordeweekse dag. Wil je er toch in het weekend heen en mag je hond loslopen, hou dan rekening met andere wandelaars en lijn je hond(en) even aan als er andere aangelijnde honden aankomen.

Meer informatie en een kaartje met de wandelroutes vind je op de site van het Utrechts Landschap.

Ben jij al eens in het Panbos geweest?

Honden rennen achter elkaar aan in het Panbosbi

Facebook Instagram

 

 

Vorige

Puber-log 1: Voor het eerst mee in de trein voor een dagje uit

Volgende

De leukste activiteiten deze winter voor jou en jouw hond

 1. Karin

  Nee, ben nog nooit in het Panbos geweest en denk dat ik ook niet ga. Waarschijnlijk wel een prachtig gebied, maar net als veel andere losloopgebieden op zondag druk. En door de week heeft het Utrechts Landschap afspraken met hondenuitlaatservices om daar te mogen lopen. Die gebieden mijd ik, want er zijn nogal wat uitlaatservices die de honden allesbehalve onder controle hebben. Blijft misschien de zaterdag over, maar die gok ga ik niet wagen….. (mooie gebieden te over voor ons!)

  • Esther

   Ik snap je volkomen Karin! Ik denk ook niet dat ik er snel nog heen ga. Ik moet wel zeggen dat er ook een paar wandelaars waren die hun hond netjes bij zich hielden toen ze mij met aangelijnde honden zagen. Blij dat die mensen er toch ook zijn….al is het wel de minderheid. Zoals je zegt, genoeg andere mooie plekjes!

 2. lekker wandelen daar he? ik ga er morgen weer heen..de lange route lopen 🙂

  • Esther

   Lijkt me ook heel mooi de lange route, maar daarvoor moet ik wachten tot Filou groter is ? Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén