Hettenheuvelroute met je trouwe viervoeter

Ondanks dat het toch echt al half oktober is, lijkt het wel zomer. Om nog even van het prachtige weer te kunnen genieten, besloot ik samen met een vriend en onze honden lekker te gaan wandelen. Wandelen in Montferland stond hoog op mijn lijstje om eens te gaan doen, dus togen we op een stralende dag af naar de Achterhoek voor een mooie pittige wandeling: de Hettenheuvelroute
De Hettenheuvelroute wandelen met de honden

Wandeling

Bijna op bestemming zagen we vanuit de auto het Bergherbos al liggen. Het is een heuvelachtig gebied en voor bergwandelaars als wij dus een heerlijk gebied om de benen te strekken. In deze omgeving zijn meerdere routes uitgezet. Van kort tot lang; Voor ieder wat wils.
Wij kozen de Hettenheuvelroute. Dit is een route van 7 km heuvel op en af. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele bewegwijzering. De route staat duidelijk aangegeven. Op één punt werden we wat in verwarring gebracht. Een bord met een tekst gaf aan dat we naar links moesten, maar we zagen ook paaltjes met pijlen een andere kant op. Later bleken dit witte pijlen te zijn.
Uitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandDe Hettenheuvelroute is een route met hoogteverschillen. Dit betekent soms pittige klimmetjes. Als je daar van houdt, dan is deze route zeker een aanrader. Ik had echt het gevoel op vakantie te zijn.
Wat betreft honden…die mogen mee aan de lijn, tenzij anders is aangegeven. Misschien is het maar beter ook om ze aangelijnd te houden, want tijdens de wandeling kom je mtb-paden tegen.

Bezienswaardigheden

Tijdens deze wandeling kom je verschillende bezienswaardigheden tegen.
Ten noorden van de Hettenheuvel (93 meter hoog) ligt de Kale Jacob met een

Uitkijkpunt op de Kale Jacob Montferland

Kale Jacob

hoogte van ongeveer 75 meter. Op de Kale Jacob bevindt zich een uitkijkpunt vanwaar je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over het rivierdal van de Nederrijn naar de heuvels van Veluwezoom. Op een paneel kun je zien welke plaats waar ligt. Hier is niet alleen het uitzicht mooi. Het bos duikt hier een stuk naar beneden waardoor je andere wandelaars langzaam ziet verdwijnen onder je. Bijzonder mooi stukje Nederland.
De hoogteverschillen in dit bos zijn zo’n 200.000 jaar geleden ontstaan toen ijsmassa’s bergen grond voor zich uit duwden. Toen het ijs na verloop van tijd was weggesmolten, bleven er stuwwallen achter. Het Bergherbos bevindt zich dan ook op een stuwwal.
Verder kom je onderweg een aantal kochbunkers uit de WO II tegen. Kochbunkers zijn eenmansbunkers.

Deze wandeling was de moeite waard en ik zou graag nog eens terug gaan naar dit gebied. Ook voor de honden was het heerlijk toeven ondanks dat ze aangelijnd waren.
Voor meer informatie: VVV Montferland

Hebben jullie al eens in dit gebied gewandeld? En wat vonden jullie ervan? Ik ben benieuwd!

De Hettenheuvelroute wandelen met de hondenUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandHettenheuvelroute met puppy in draagtas
Facebook Instagram

 

 

 

 

Vorige

7 Redenen waarom wandelen met je hond leuk is en gezond

Volgende

Pup-log 17: Gedrag kopiëren

 1. Hans

  Montferland had als kind al aantrekkingskracht op mij. Wanneer ik met mijn ouders op vakantie naar Duitsland of verder reden zag ik daar de eerste bergen in. Geen wonder dat het bijna 45 jaar geleden de plek was van onze huwelijksreis. Daarna zijn we er nog vaak geweest. Erg mooi daar.

 2. Karin Borkhuis

  Ik ken het gebied niet, maar het staat nog wel op mijn programma. Heb al wel de NM-kaart Bergherbos.
  Wat voor draagtas/schoudertas gebruik je voor Filou en bevalt die?
  Ik gebruik (vanwege eigen rugzak) een frontcarrier, maar ben daar niet in alle opzichten tevreden over. Maar zie tot nu toe ook niets beters…..

  • Esther

   Ik heb voor Doortje en nu dus voor Filou de Doxtasy hondentas Side Pet Carrier heup. Doortje weegft 7 kilo en dat is wel de max. Ik vind het ook geen tas om uren mee te lopen met name omdat hij over 1 schouder hangt. Ik heb hem vaak gebruikt in het OV en nu dus voor Filou. Ik denk dat het best lastig is ene goede tas te vinden. Ik zou wel een rugtas willen waar Doortje in mee kan, maar door de lange rug wordt dat lastig…

 3. Anne-Marie Engelen

  Als kind in de jaren 40 -50 wandelde we van uit s’ Heerenberg met opa door de bossen,liefs heel vroeg,zodat we naar de plaats konden lopen waar de dieren dronken.
  Naar het Peeske,Wolkenland en Montferland.In de zomer bosbessen plukken,opa wist veel van de natuur.Gouden tijden hadden we daar.
  We fietsten langs het riviertje De Wild naar Elten,soms ook naar Hoog Elten.
  Je kon toen zo door het bos rijden,nu ligt er een snelweg en ga je over het viaduct met de fiets.

 4. klinkt goed zeg! waren er ook nog langere paaltjes routes?

  • Esther

   Er zijn in die omgeving aardig wat wandelingen, ook langere maar ik weet niet of die vanaf dezelfde parkeerplaats starten. Op de site van het VVV Montferland of op de site van Natuurmonumenten vind je meer info! Zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén