Ondanks dat het toch echt al half oktober is, lijkt het wel zomer. Om nog even van het prachtige weer te kunnen genieten, besloot ik samen met een vriend en onze honden lekker te gaan wandelen. Wandelen in Montferland stond hoog op mijn lijstje om eens te gaan doen, dus togen we op een stralende dag af naar de Achterhoek voor een mooie pittige wandeling: de Hettenheuvelroute
De Hettenheuvelroute wandelen met de honden

Wandeling

Bijna op bestemming zagen we vanuit de auto het Bergherbos al liggen. Het is een heuvelachtig gebied en voor Uitkijkpunt op de Kale Jacob Montferlandbergwandelaars als wij dus een heerlijk gebied om de benen te strekken. In deze omgeving zijn meerdere routes uitgezet. Van kort tot lang; Voor ieder wat wils.
Wij kozen de Hettenheuvelroute. Dit is een route van 7 km heuvel op en af. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele bewegwijzering. De route staat duidelijk aangegeven. Op één punt werden we wat in verwarring gebracht. Een bord met een tekst gaf aan dat we naar links moesten, maar we zagen ook paaltjes met pijlen een andere kant op. Later bleken dit witte pijlen te zijn.
De Hettenheuvelroute is een route met hoogteverschillen. Dit betekent soms pittige klimmetjes. Als je daar van houdt, dan is deze route zeker een aanrader. Ik had echt het gevoel op vakantie te zijn.
Wat betreft honden…die mogen mee aan de lijn, tenzij anders is aangegeven. Misschien is het maar beter ook om ze aangelijnd te houden, want tijdens de wandeling kom je mtb-paden tegen.

Bezienswaardigheden

Uitkijkpunt op de Kale Jacob Montferland

Kale Jacob

Tijdens deze wandeling kom je verschillende bezienswaardigheden tegen.
Ten noorden van de Hettenheuvel (93 meter hoog) ligt de Kale Jacob met een hoogte van ongeveer 75 meter. Op de Kale Jacob bevindt zich een uitkijkpunt vanwaar je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over het rivierdal van de Nederrijn naar de heuvels van Veluwezoom. Op een paneel kun je zien welke plaats waar ligt. Hier is niet alleen het uitzicht mooi. Het bos duikt hier een stuk naar beneden waardoor je andere wandelaars langzaam ziet verdwijnen onder je. Bijzonder mooi stukje Nederland.
De hoogteverschillen in dit bos zijn zo’n 200.000 jaar geleden ontstaan toen ijsmassa’s bergen grond voor zich uit duwden. Toen het ijs na verloop van tijd was weggesmolten, bleven er stuwwallen achter. Het Bergherbos bevindt zich dan ook op een stuwwal.
Verder kom je onderweg een aantal kochbunkers uit de WO II tegen. Kochbunkers zijn eenmansbunkers.

Deze wandeling was de moeite waard en ik zou graag nog eens terug gaan naar dit gebied. Ook voor de honden was het heerlijk toeven ondanks dat ze aangelijnd waren.
Voor meer informatie: VVV Montferland

Hebben jullie al eens in dit gebied gewandeld? En wat vonden jullie ervan? Ik ben benieuwd!

De Hettenheuvelroute wandelen met de hondenUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandUitkijkpunt op de Kale Jacob MontferlandHettenheuvelroute met puppy in draagtas
Facebook Instagram