In een eerder blog gaf ik al een aantal redenen waarom sneeuwschoenwandelen met hond twee keer zo leuk is om te doen. Toch zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Daarom geef ik je in dit blog een aantal tips. Onze harige vriendjes zijn vaak al niet gewend om in de bergen te lopen, laat staan als er ook nog eens een dik pak sneeuw ligt. Met de juiste voorbereidingen en de juiste maatregelen ter plekke, wordt het een geweldig avontuur!
Tips voor een geweldig sneeuwschoenwandelavontuur
Zorg ervoor dat je hond in goede conditie verkeert
Het lopen in de bergen door de diepe sneeuw vergt meer van je hond dan het lopen over vlak terrein zonder sneeuw. Zeker als je hond wat kleiner is. Daarom is het belangrijk dat je hond in een goede gezondheid verkeert én dat hij fit is. Jullie kunnen je voorbereiden door veel te wandelen en de afstand van de wandelingen op te bouwen. Ben je er niet zeker van of je hond het sneeuwschoenwandelen fysiek aan kan? Neem je hond dan mee voor een check-up naar de dierenarts.
Bescherm de pootjes van je hond
De sneeuw kan tijdens het wandelen gaan klonteren aan de pootjes en de voetzooltjes van je hond kunnen beschadigd raken. Bovendien kan strooizout irritatie veroorzaken. Zaak dus om goed voor de pootjes van je hond te zorgen. Thuis kun je de haartjes tussen de teentjes en zooltjes alvast wat kort knippen of dit bij de trimsalon laten doen. Verder bestaan er veel soorten hondenschoentjes, zoals onderstaande van Trixie. Niet iedereen is hier van gecharmeerd, maar in de sneeuw is het geen overbodige luxe. Let er wel op dat je de juiste maat koopt en dat je je hond hier thuis aan laat wennen; De meeste honden lopen er niet zo ineens op weg.
Vindt je hond schoentjes niets of zijn ze niet nodig, smeer dan de pootjes in ieder geval in met Ecopets Potenwax of vaseline. Mocht je hond toch een kapot voetzooltje oplopen, dan kun je er wat Vetramil honingzalf opsmeren en er eventueel buiten een sokje omheen doen. Met een paar dagen is het weer genezen.
Houd je hond warm
Er zijn genoeg honden die een dikke vacht hebben en zichzelf goed warm kunnen houden. Toch zijn er ook honden die wat extra warmte in de vorm van een jas goed kunnen gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kleinere hondenrassen of aan honden die hun temperatuur minder goed zelf kunnen regelen. Een fijne jas is de Hurtta Extreme Warmer die geschikt is voor winterse omstandigheden. Het is tevens een lange jas die heel geschikt is voor honden met een lange rug. Let er wel op dat je de juiste maat kiest.
Naast een gewone jas, kun je ook kiezen voor een skipak voor honden. Deze pakken hebben pijpen voor de pootjes. Zeker voor langharige honden is dit fijn, want op deze manier kunnen er geen zware ijsballen in de vacht komen tijdens het sneeuwschoenwandelen.
Na het wandelen kan het voor sommige honden nodig zijn om even lekker op te warmen in een droge deken. Zorg dus dat er één of meerdere dekens in de auto liggen.
Houd rekening met je hond
Weet wat voor hond je hebt en weet wat je hond aan kan. Voor een grote hond is het lopen in de diepe sneeuw over het algemeen wat makkelijker dan voor een kleine hond. Help je hond zo nodig of draag je hond als je ziet dat hij moe is. Je kunt ook een speciale rugzak meenemen waar je hond even in kan uitrusten om daarna weer lekker door de sneeuw te lopen.
Plan je wandelingen zo dat het voor de hond ook haalbaar en dus leuk is. Als je met meerdere mensen loopt en jij hebt een kleine hond, zorg dan dat jullie achteraan lopen. Op die manier kan je kleine hond in het spoor lopen van de rest.
Eten en drinken
Niet alleen wij mensen moeten voldoende drinken tijdens het wandelen. Dat geldt ook voor onze honden. Neem voldoende water mee voor beiden. Belangrijk is dat je het water zo meeneemt dat het niet kan bevriezen. Eventueel kun je voor jezelf ook een thermosfles met thee meenemen.
Verder is het fijn om iets te eten bij je te hebben voor jezelf en je hond voor wat extra energie onderweg.
Geef je hond minimaal een aantal uur voor de wandeling te eten en geef je hond wat meer eten dan thuis. Het lopen in de bergen én in de sneeuw kost meer energie en die energie moet ook aangevuld worden.
Zoek een hondvriendelijke wandelroute uit
Informeer van tevoren waar je hond welkom is met sneeuwschoenwandelen en wat de regels zijn. Je kunt er ook voor kiezen om met een georganiseerde vakantie mee te gaan. Vooraf wordt je dan goed geïnformeerd en ter plekke loop je met berggidsen die het gebied op hun duimpje kennen. Bovendien is het ook nog eens heel gezellig.
Bij Dogwalktrail zijn de medewerkers zeer ervaren en staat je hond centraal.
Tenslotte, heb respect voor de natuur. Ruim de poep van je hond op en neem afval mee tot je het ergens kan weggooien.
Extra tip: Neem een EHBO-set voor honden mee, zoals bijvoorbeeld de onderstaande van Trixie.
Als je je goed voorbereidt, dan kunnen jij en je hond een geweldig avontuur beleven in de sneeuw!
Heb jij nog tips voor als je gaat sneeuwschoenwandelen met je hond?
Facebook Instagram
There are 2 comments on this post
Leuk en informatief.
Bedankt!