Drenthe. Een provincie waar ik graag kom en al meerdere vakanties heb gevierd. Ook dit jaar was ik er weer voor een week. Het weer was perfect om met de honden activiteiten te ondernemen. Drenthe is meerdere mooie natuurgebieden rijk. Nationaal Park Dretsche Aa is er één van. Via internet kwamen we een wandeling op het spoor waar positieve reviews over waren geschreven. En dus trokken we de wandelschoenen aan om de wandeling Oudemolense Diep te gaan lopen met de honden.

Nationaal Park Drentsche aa

Heide bij Oudemolense DiepNationaal Park Drentsche Aa is een heel afwisselend natuurgebied. Hier vind je bos, heide, hunebedden, lieflijke beekjes, maar met een beetje pech (of geluk 😉 ) kun je hier ook natte voeten halen. Het Oudemolense Diep is één van de belangrijkste beken hier en neemt je mee door een prachtig landschap. Niet alleen wandelaars met of zonder hond kunnen hier hun hart op halen, ook natuurfotografen komen hier aan hun trekken. Er leeft veel op en om het water en met een beetje geluk, zoals wij dat hadden, spot je misschien zelfs wel een ree.

De wandeling Oudemolense diep is in totaal 7 km en start vanaf de parkeerplaats aan de Molensteeg in Oudemolen. Van daaruit volg je de paaltjes met een lichtblauwe kop. Honden zijn op deze wandeling welkom, mits aangelijnd. Wil je liever je hond los laten lopen, kies dan voor één van de speciale losloopgebieden.

Molen bij Oudemolense Diep

Afwisselende natuurTeckel en Sheltie

Op de dag dat wij deze wandeling maakten, was het aardig zonnig. Daarom zijn we op tijd vertrokken, aangezien we de honden mee hadden. De wandeling begon met een klein stukje over de verharde weg, maar die lieten we al snel achter ons. Tegelijkertijd bereikten we een molen die het landschap sierde. Overigens niet de molen waaraan het dorp Oudemolen zijn naam te danken heeft. Van die watermolen resten slechts een paar palen in de beek.

Nadat we de molen voorbij waren, liepen we tussen de velden door wat even later ook weer een mooie blik op de molen gaf. De fotocamera kon uit de tas blijven.
Via de heide en wat bos kwamen we steeds verder in de buurt van het water. Eerst nog even zitten in de schaduw op een bankje om om ons heen te kijken, te genieten en de hondjes water te geven. Wat een kadootje om hier te zijn!

Nadat we er weer tegen konden, zetten we onze wandeling voort. Langzaamaan werd het gebied anders en werd het duidelijk dat water hier een belangrijke rol speelt.

Oudemolense Diep

En avontuur

Bruggetje Oudemolense Diep

Foto: Sandra

Niet veel later kwam het eerste bruggetje in zicht, maar eerst wilden de hondjes wel even pootjebaden op een plek waar dat kon. Dat deed Doortje duidelijk goed, want na in het water te hebben gelegen, stapte ze weer vrolijk verder. Het bruggetje was smal en voor sommige honden is dat misschien wat spannend. Forceer niets en help je hond met eventueel wat lekkers in je hand naar de overkant. Zo wordt het voor de hond een leuke ervaring en zal het de volgende keer makkelijker gaan. Wil je hond echt niet en kun je je hond optillen, dan is dat ook een mogelijkheid.

Ik had geen idee wat Filou hiervan zou vinden, maar aangezien zijn sheltievriendin al aan de overkant stond, liep hij er met enige haast overheen. Doortje had ik voor mijn eigen gemak maar even opgetild aan haar Ruffwear webmaster harnas. Dit is een stevig outdoor tuig met een handvat bovenop waaraan je de hond veilig kunt optillen of hem kunt helpen.
Gedurende de wandeling kwamen we meer van dit soort bruggetjes en steigertjes tegen. Dit gaf de wandeling voor mij wel net even wat extra’s.

Ben je benieuwd naar het Ruffwear Webmaster harnas? Klik dan op onderstaande link.
Het harnas is in verschillende kleuren en maten te verkrijgen. Let erop dat je de goede maat neemt, want een goede pasvorm draagt bij aan het wandelplezier.

Bruggetje Oudemolense Diep

 

Aanrader

Deze wandeling loopt een stukje gelijk met het Pieterpad. Op dat deel was het dan ook aardig druk met andere Teckel en Sheltiewandelaars. Zodra het Pieterpad zijn eigen weg weer vervolgde, werd het weer rustiger. We zijn wel andere wandelaars tegen gekomen buiten het Pieterpad om, maar niet teveel.

De reviews die wij van tevoren lazen hebben geen woord teveel gezegd. Deze wandeling is echt heel erg mooi! Wij hebben geen natte voeten gekregen, maar als het veel heeft geregend of in het najaar en de winter, dan zal het hier drassiger zijn. Een paar goede wandelschoenen is dan dus wel fijn en eventueel een handdoek in de auto om de hond mee af te drogen.
Het enige kleine nadeel is dat er nergens onderweg prullenbakken staan, ook niet bij de picknickplaatsen en bankjes. Overigens staan deze vooral in het begin van de wandeling.

Al met al is deze wandeling een absolute aanrader!

 

 

Ben je na afloop wel toe aan een lekkere pannenkoek of iets anders te eten? Dat kan bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht in Gasteren. Wij waren er welkom met de honden en voor de honden werd direct een bak vers water neergezet.

Voor meer informatie ga je naar de website van Nationaal Park Drentse Aa. Bij de wandelroutes van Staatsbosbeheer kun je PDF-files downloaden van verschillende wandelingen waaronder ook die van de Oudemolense Diep. Klik hier.