Na veel warme en droge dagen de afgelopen jaren, hebben we de afgelopen maanden aardig wat regen gehad. Fijn voor de natuur; Iets minder fijn voor ons. Er zijn genoeg honden die niet om een beetje nattigheid geven. Soms lijken ze het rennen door plassen zelfs een feestje te vinden. Andere honden denken daar anders over. Die blijven liever binnen onder een dekentje of bij een knisperend haardvuur liggen.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je binnen te vermaken met je viervoeter. Inspiratie nodig? In dit blog vind je 5 activiteiten en spelletjes voor heel wat uurtjes binnen pret.

 

1. Zet een snuffelparcours uit

Honden doen spelletje in een snuffelparcoursEen snuffelparcours is het ideale spelletje om binnen te doen. Je hond mag zijn neus gebruiken en door te snuffelen worden honden lekker moe. Voor een snuffelparcours kun je van alles gebruiken, zoals wc-rolletjes, lege eierdozen of verfrommeld karton waartussen je snoepjes strooit. Ook leuk is een snuffelmat van fleece. Net wat je in huis hebt.
Op verschillende plekken maak je een snuffelspel met de verschillende materialen. De hond mag van het ene spel naar het andere om het lekkers te zoeken.

Belangrijk is wel dat je er bij blijft én dat je het niet te moeilijk maakt voor je hond. Help je hond als hij dat nodig heeft. Sommige honden vinden het leuker om er met de materialen vandoor te gaan, breek dan het spel af.

Helen Hagestein heeft inmiddels 4 boeken uitgegeven met veel spelideeën voor honden. Heb je geen inspiratie, dan krijg je het met één van deze boeken wel!

2. Leer je hond verschillende trucs

Zet een bakje met lekkere hapslikweg voertjes klaar en leer je hond een nieuwe truc aan. Er zijn ontzettend veel leuke trucs om aan je hond te leren. Denk hier bij aan de buig, een rondje om zijn eigen as of een rondje om jou heen. Help je hond door hem met je handen in de juiste richting te sturen. Hiervoor kun je eventueel een voertje in je hand nemen. Doet je hond wat jij wilt? Dan krijgt hij uiteraard een lekkere beloning. Straf je hond nooit als hij iets niet doet of begrijpt. Doe in dat geval een stapje terug in de oefening of zoek een andere truc uit. Door je hond iets aan te leren op basis van beloningen in plaats van straf, wordt jullie band versterkt.

Op de website van Doguniversity staan heel veel ideeën. Bovendien kun je ook nog toewerken naar een diploma. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in mijn blog “Waarom Dog University zo leuk is!

Hond leert de buig

Filou leert de buig

3. Geef je hond een snackspeeltje

Kong classic voor de hond

Kong Classic

Samen bezig zijn met je hond is leuk, maar soms lukt dat niet. Dan is een snackspeeltje op een regenachtige dag de ideale oplossing. Jij kan je eigen gang gaan, terwijl je hond toch lekker bezig is.
Er zijn heel veel soorten snackspeeltjes, waarvan de Kong Classic misschien wel de bekendste is. De Kong is een rubberen speeltje dat je kunt vullen met allerlei lekkers. De hond moet het lekkers er uit zien te krijgen en dat kan best een uitdaging zijn. Op internet kun je allerlei recepten vinden om de Kong of een ander speeltje mee te vullen.
Heb je nog geen Kong in huis? Dan kun je die via onderstaande link bestellen. De Kong is verkrijgbaar in verschillende maten. Let dus goed op dat je de juiste maat bestelt.

Ook leuk is een snackbal. Deze vul je met wat brokjes of andere kleine snoepjes. De hond moet de bal vooruit duwen zodat de voertjes eruit vallen. Vaak kun je de openingen groter of kleiner maken om de moeilijkheidsgraad wat te verlagen of te verhogen.
Blijf ook hier weer in de buurt zodat je kan ingrijpen als je hond ermee vandoor gaat of het speeltje kapot maakt.

 

4. Doe een hersenwerkpuzzel

Er zijn inmiddels heel veel verschillende puzzels op de markt. Van  puzzels voor beginners tot puzzels voor gevorderden. Ook bij een puzzel gaat het erom dat de hond wat lekkers weet te vinden. Hiervoor moet de hond handelingen verrichten om het lekkers te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld laatjes die open gemaakt moeten worden, draaischijven die verplaatst moeten worden of kegels die van een gat afgehaald moeten worden. In sommige spellen kun je variatie aanbrengen om het moeilijker of makkelijker te maken voor je hond.
Het is niet alleen heel leuk voor honden om dit te doen, maar hun lichaamsbesef wordt hier ook door vergroot.

Een leuk spel is de Trixie Dog Activity Poker Box 1. Het is een spel waarbij een beroep wordt gedaan op verschillende vaardigheden van de hond. Bij het spel zit ook een uitleg hoe je het moet spelen zodat het ook echt leuk zal zijn én haalbaar. Wil je dit spel ook hebben of liever een ander spel? Klik dan hier om naar het assortiment hondenpuzzels op bol.com te gaan.

Wil je liever eerst een workshop hersenwerk volgen, zodat je je hond optimaal kunt begeleiden? Dat kan bij Hond & Hart Coaching.

5. Verstop snoepjes in huis

Voor dit leuke spelletje heb je behalve kleine snoepjes of brokjes helemaal niets nodig. Honden zijn meesters in speuren. Heb jij een echte speurneus in huis? Dan maak je je hond blij met dit spelletje.
Bij dit spelletje verstop je in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer, een aantal lekkere snoepjes. Zodra jij ze hebt verstopt, mag je hond ze gaan zoeken. Als je dit voor het eerst doet, laat je hond er dan bij blijven als jij de snoepjes verstopt. Zo zal hij snel succes hebben. En succes betekent dat het leuk is!
Lekkere en gezonde snoepjes zijn de beloningshartjes van Renske.

Hondensnoepjes voor een snuffelspelletje

Renske beloningshartjes

Zodra je hond het spelletje door heeft, kun je het wat moeilijker maken. Dit doe je door de snoepjes op wat moeilijkere plekken te verstoppen, maar je kunt je hond ook even in de gang laten wachten. Mag je hond gaan zoeken? Laat hem dit dan weten door “zoek” te zeggen.
Hou met dit spelletje wel rekening met wat je hond kan. Sommige honden kunnen of mogen bijvoorbeeld niet springen. Leg de snoepjes dan maximaal op de hoogte van hun hoofd, zodat ze er makkelijk bij kunnen.

Net zoals voor alle bovenstaande activiteiten geldt hier ook weer dat het leuk moet zijn. Plezier staat altijd voorop!

 

Nu je hond lekker druk is met een Kong of een ander snackspeeltje, heb ik voor jou nog een extra activiteit.

Lees blogs om ideeën op te doen voor als het weer mooi weer is

Het is fijn om met je hond samen bezig te zijn, maar soms is het ook lekker om even een moment voor jezelf te hebben. Na regen komt zonneschijn en dat betekent weer meer naar buiten met je hond.
Op dit blog, onder het kopje “Op pad met je hond” vind je leuke activiteiten en wandelingen die je met je hond kunt doen als het goed weer is. Ga je graag het water op, dan is suppen echt een aanrader. Geen idee wat je je erbij moet voorstellen? Lees dan mijn blog over “Suppen met de puppen“.

Voor nog meer ideeën, kun je terecht op één van de vele andere hondenblogs. Een aantal leuke heb ik voor je op een rijtje gezet. Benieuwd welke dat zijn? Klik dan hier.

Jij en je hond hoeven jullie dus niet te vervelen op regenachtige dagen. Binnen is er genoeg leuks te doen samen en als je even geen zin hebt in actie, dan neem je een kop warme thee en nestel je jezelf met je maatje op de bank. Lekker blogs lezen en inspiratie op doen voor als de zon weer schijnt!

 

Hoe vermaak jij je hond op een regenachtige dag?

 

Facebook Instagram