Hoe fijn is het om in eigen land te wandelen en dan een vakantiegevoel te hebben? Dat had ik toen ik samen met een Doortje en Filou de prachtige wandelroute Veluwezoom-Posbank liep. Niet alleen vanwege de mooie natuur en de hoogteverschillen, maar ook omdat er nog aardig wat sneeuw lag. Terwijl het elders een lenteachtige dag was, liep ik voor mijn gevoel stiekem een beetje in de winterse Alpen

.
Hoogteverschillen tijdens de wandeling Veluwezoom-Posbank

 

Besneeuwd pad tijdens de wandeling Veluwezoom-PosbankMooie natuur in Nederland

Dat Nederland hele mooie plekjes heeft, dat wist ik al. Toch was ik verrast tijdens de wandeling Veluwezoom-Posbank. Omdat het een gebied is met hoogteverschillen had ik de hoop dat er nog wat sneeuw zou liggen. En sneeuw lag er! De zon stond er ook nog bij te stralen aan een strakblauwe lucht. Perfect weer voor een winterse wandeling.
De wandeling voerde ons heuvel op en heuvel af en leidde ons over smalle paadjes en trappen. Heel leuk, maar hierdoor ook best een uitdaging. Door de sneeuw waren de paden op sommige stukken best glad én ik liep ook nog eens met twee honden. Daarbij was het al best druk ondanks dat we er op tijd waren. Winters weer en drukte zijn dingen om rekening mee te houden wil je hier gaan lopen. Hou je van beiden niet, kies dan een ander moment.
Zo kun je hier ook mooi wandelen als de heide in bloei staat. Heide vind je hier namelijk in overvloed.

Natuurgebied met hoogteverschillen Veluwezoom-PosbankWandel je liever op vlak terrein? Dan is een wandeling in de Kaapse bossen of bij de Pyramide van Austerlitz ook een aanrader.

 

Bezienswaardigheden

Behalve dat de natuur hier buitenlands aan doet, vind je in dit gebied ook tal van Landgoed Heuven Veluwezoom-Posbankbezienswaardigheden. Zo kom je aan het begin van de wandeling langs Landgoed Heuven dat eens werd bewoond door een welgestelde bankiersfamilie. Het landhuis is afgebroken, maar twee grote lindes herinneren nog aan de tijd dat er een landhuis stond.
Bijzonder zijn ook de stuwwallen die stammen uit de ijstijd. Door de voortstuwing van steen en grond zijn deze ontstaan. Met het smelten van het ijs bleven er stuwwallen achter welke nu zorgen voor hoogteverschillen in het landschap.
De PosbankNa een aantal klimmetjes en afdalingen en weer een klimmetje omhoog, kom je op het hoogste punt uit. Dat is bij de Posbank. Vanaf dit punt heb je bij helder weer een geweldig uitzicht. Na van het uitzicht te hebben genoten, kun je een kop koffie nuttigen bij het naastgelegen Paviljoen de Posbank om daarna weer met frisse energie verder te wandelen.
Uitzicht vanaf de Posbank

 

Praktische informatie

Wegwijzer in natuurgebied Veluwezoom-PosbankDe wandeling die wij hebben gelopen, startte bij Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5A in Rheden. Hier kun je ook de auto parkeren. Vanaf het bezoekerscentrum starten verschillende wandelroutes. Wij hebben de zwarte route gevolgd. Het is wel even opletten, omdat de zwarte pijlen wat moeilijker zichtbaar zijn op de houten paaltjes.
Helemaal in het begin is er een stukje waar honden los mogen, maar al snel is er een aanlijnplicht. De paden zijn vaak smal. Dat betekent dat je soms wat extra rekening met elkaar moet houden. Zeker als je met honden loopt. Ondanks dat er geen prullenbakken onderweg staan, is het wel zo netjes om de poep van je hond op te ruimen en mee te nemen.
Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om een hapje en drankje te nuttigen. Informeer vooraf naar de openingstijden.

Ik heb een heerlijke wandeling gehad en heb enorm genoten. De zon, de strakblauwe lucht, de sneeuw en een paar blije honden waren echt een kadootje!
Als je van mooie natuur én hoogteverschillen houdt, dan is deze wandeling zeker een aanrader.

Meer informatie vind je op de website van Natuurmonumenten.

 

Heb jij al eens een wandeling in dit gebied gemaakt? En zo ja, in welk jaargetijde was dat?

 

Facebook Instagram