Nederland is klein en Nederland is best vol. Toch is ons landje een aantal prachtige natuurgebieden rijk. Afgelopen weekend hebben we dan ook weer heerlijk gewandeld en hebben de hondjes zich kunnen uitleven in het Panbos.
Het Panbos ligt in de provincie Utrecht en het is niet zomaar een bos. Er zijn een aantal leuke natuurverschijnselen te vinden die een bezoekje met de hond aan dit bos meer dan waard maken.

 

Beerschoten, Houdringe en Panbos

Teckel poseert op boomstam in het PanbosHet Panbos maakt deel uit van een groot natuurgebied van 378 hectare, bestaande uit landgoed Beerschoten, landgoed Houdringe en zoals gezegd het Panbos. Je vind hier weiden, oude lanen, stuifzandvlaktes en meer mooie natuur.
Er zijn wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes die door middel van kleuren gemarkeerd zijn. De kortste route is 3 km en de langste is 11 km. Wil je hier met je hond gaan wandelen, bedenk dan vooraf wat je hond aan kan.

In het Panbos vind je mooie stuifzandvlaktes. Voor honden een echt paradijs. Ze kunnen hier lekker graven en rennen. Karakteristiek zijn de zogenaamde “wandelende bomen”. Dit zijn bomen aan de rand van de zandvlaktes waartussen de wortels het zand is weggewaaid. Hierdoor liggen de wortels bloot. Mooi om te zien, maar ook zeker leuk voor een fotoshoot met of van je hond. Voor een fotoshoot kun je terecht bij Marleen Verheul. Zij is gespecialiseerd in het shooten met honden en maakt prachtige actie- en portretfoto’s. Voor haar website, klik hier.

Terwijl je hond zich vermaakt, ben jij lekker aan de wandel. Wandelen met  je hond is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezond. Ik zette 7 redenen voor je op een rijtje. Klik hier.

Op de foto met mijn hondjes in het Panbos

 

Wandelroutes combineren

Sheltie aan het rennen in het PanbosOmdat Doortje al een dagje ouder begint te worden en Filou nog te jong is voor lange wandelingen, besloten wij een kortere wandeling te doen. De auto parkeerden wij aan de Jozef Israëllaan in Bosch en Duin. Van daaruit kun je de gele route van 11 km volgen of de blauwe route van 3 km. Wij besloten deze twee routes een beetje te combineren.
In het Panbos mogen honden los lopen, mits onder appèl. Zeker op de zandvlaktes is dat leuk. Omdat het zondag was, besloten wij op tijd weg te gaan voordat het erg druk zou worden. Dat was maar goed ook, want nadat wij een poosje onderweg waren, werd het steeds drukker.

Toen we eenmaal bij de grote zandvlakte aankwamen, was het daar al heel druk. Niet alleen met mensen, maar er liepen ook al veel honden los. Reden voor mij om om de zandvlakte heen te lopen. Gelukkig waren er ook kleinere zandvlaktes waar het wel rustig was. Daar hebben Doortje en Filou zich samen heel goed vermaakt door heerlijk achter elkaar aan te rennen!
Iets anders om rekening mee te houden, zijn de ruiterpaden. Deze lopen ook door en langs het losloopgebied.

Honden rennen achter elkaar aan in het PanbosHet Panbos vind ik echt een geweldig leuk en mooi bos om te wandelen met de honden, maar ik geef de voorkeur aan een doordeweekse dag. Wil je er toch in het weekend heen en mag je hond loslopen, hou dan rekening met andere wandelaars en lijn je hond even aan als er andere aangelijnde honden aankomen.

Meer informatie en een kaartje met de wandelroutes vind je op de site van het Utrechts Landschap.

 

Ik heb inmiddels al meerdere mooie wandelingen gemaakt. Bijvoorbeeld de vorstelijke wandeling in Lage Vuursche met na afloop een lekkere pannenkoek. Klik hier.
Of wat dacht je van een wandeling met hoogteverschillen? Dan is de Hettenheuvelroutein de Achterhoek prachtig om te lopen. Klik hier.
Voor nog meer stijgen en dalen kun je ook terecht op de Veluwezoom-Posbank. Mooi in elk jaargetijde. Klik hier.

 

Ben jij al eens in het Panbos geweest?

 

Facebook Instagram