Wil je een keertje een museumbezoek en het wandelen met je hond combineren? Dan is een bezoek aan het Veenpark in Barger-Compascuum een leuk idee. Het Veenpark is een mooi openluchtmuseum waar de veenhistorie van Drenthe tot leven komt. Het park is ruim en er zijn verschillende leuke activiteiten te doen zowel mét als zonder hond. Hier komen natuur en geschiedenis samen.

Turfafgraving in het VeenparkHet Veenpark

In het Veenpark zijn verschillende activiteiten te doen en er is veel te zien. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Je hoeft niet voor de hond te betalen.
Het park is ruim opgezet. Wij waren er in het hoogseizoen, maar het was niet enorm druk. De maatregelen rondom corona zullen hieraan hebben bijgedragen. Het maakte wel dat het bezoek voor de honden ook leuk was. We hadden de ruimte om lekker met ze te lopen en ondertussen van alles te bekijken.
Tegenover het Veenpark is een ruime parkeerplaats. Van daar af loop je zo naar het park zelf.
Wil je een bezoekje brengen aan het park, vergeet dan niet te reserveren. Alle informatie over reserveren, prijzen en openingstijden vind hier.
Verder zijn er in het park verschillende horecagelegenheden.

 

Wat is er te doen in het Veenpark?

Turfschip in het VeenparkJe kunt op verschillende plekken in het park beginnen. Even na de ingang vind je het station van waaruit twee treintjes vertrekken. Het ene treintje brengt je door het hoogveen naar de turfsteker. Dit is de laatste plek in Nederland waar nog turf wordt gestoken. Hier stopt de trein en geeft de machinist uitleg over het turfsteken. Leuk stukje geschiedenis, maar alleen al het ritje naar de afgraving toe is de moeite waard vanwege de mooie natuur!
Het andere treintje, de dorptrein, brengt zijn passagiers naar ’t Aole Compas en Bargermond. Dit is geen lang stuk en prima te voet te doen als je goed ter been bent. Heb je de hond mee, dan is het een leuk stukje wandelen.
Tenslotte vertrekt vlakbij het station nog het turfschip. Deze vaart door de kanalen van Bargermond.

Buiten deze activiteiten is er nog een expositie over het veen te bezichtigen en kun je het Harmonium Museum bezoeken. Helaas is deze laatste tijdelijk gesloten. Omdat wij honden bij ons hadden, waren we sowieso niet van plan hier naar binnen te gaan. Mocht je honden mee hebben en het Harmonium Museum willen bezoeken zodra deze weer open is, informeer dan of honden binnen zijn toegestaan.

Treintje in Veenpark

Aole Compas en Bargermond

Foto: Sandra

Een bezoek aan het Veenpark is niet compleet zonder een wandelingetje door het plaggenhuttendorp Aole Compas. Hier staan meerdere plaggenhutten en je ziet hoe men destijds leefde. Grappig detail, dieren werden in de hut gehouden en hadden vaak een aparte ruimte… De voorloper van de huidige bench? 😉
De eerste bewoners die zich hier vestigden waren geen turfstekers, maar boekweitboeren. Boekweit is het enige gewas dat op de veengrond kan gedeien. Dit zie je op andere plekken in Drenthe ook terug.

Heerlijk lopen is het ook langs het langgerekte dorp Bargermond. Aan de ene kant heb je het kanaal waar je een tochtje met het turfschip kunt maken en aan de andere kant het dorp. In het dorp vind je allerlei huizen met oude ambachten en andere gebouwen zoals de molen en de kerk. Aanraders zijn het snoepwinkeltje waar je oud-hollands snoep kunt kopen én de bakker voor heerlijke verse koeken. In deze huisjes zijn honden niet toegestaan, maar in veel andere huisjes wel.

 

Waar moet je rekening mee houden als je je hond mee neemt?Turfafgraving in het Veenpark

Als je het Veenpark wilt bezoeken met je hond zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst, hou je hond aangelijnd zoals verplicht. Verder, ruim een eventueel poepje op. Wel zo netjes.
Qua drukte viel het dus heel erg mee, maar heb je een hond die liever gewoon in een bos wandelt en dit soort activiteiten echt niet leuk vindt, neem je hond dan niet mee. Hetzelfde geldt voor het weer. Laat bij hoge temperaturen je hond thuis of ga een andere keer. Zijn er andere omstandigheden waarom je je hond beter niet kan meenemen, doe het dan niet. Het is leuk om dingen samen met je hond te ondernemen, maar niet ten koste van het welzijn van de hond.

Iets anders om bij stil te staan is het ritje met de treintjes. Wij hebben alleen de trein naar de turfafgraving genomen. Dat is een aardig eindje. Het treintje was open, maar dan ook tot op de grond. En het is geen intercity die geruisloos over de rail glijdt. Het flinke gehobbel zal voor sommige honden spannend zijn. Wees hier bedacht op en bedenk of het wel veilig is om je hond mee te nemen. Bij twijfel, sla de treintjes over.

 

Wij hebben een hele leuke middag gehad in dit openluchtmuseum. Leren over de nederlandse geschiedenis en genieten van de mooie natuur én lekker wandelen met de honden.
Wil je meer weten over het Veenpark en/of reserveren, kijk dan op de duidelijke en overzichtelijke website. Klik hier.

 

Facebook Instagram