Wandelen met je hond heeft veel voordelen en het is nog eens leuk ook. Even lekker op pad en frisse lucht op doen. Bovendien is het heel laagdrempelig en is het goed voor de gezondheid. Ben je er niet van overtuigd? Misschien dat de 7 redenen in dit blog je dan kunnen helpen.

 

Koeien tijdens het wandelen met de hond

7 redenen waarom wandelen met je hond leuk is én gezond

1. Het is een sociale bezigheid
Met een hond kom je mensen tegen. Honden moeten immers uit worden gelaten. Grote kans dat je tijdens het uitlaten andere hondeneigenaren tegenkomt. Terwijl de honden spelen of lekker aan het snuffelen zijn, kun je als eigenaar gezellig even een kletspraatje met je buurtbewoner aangaan. Bij sommige mensen blijft het daarbij, maar soms ontstaan er vriendschappen.
Hou tijdens het kletsen wel altijd je hond in de gaten.

 

2. Jij en je hond hebben quality time
Sheltiepup Filou poseert tijdens het wandelen voor Kasteel DuurstedeWandelen met je hond zorgt voor een moment van quality time. Je bent er samen even uit. De hond kan lekker rennen of snuffelen en ondertussen hou je elkaar in de gaten. Dit is iets dat je van pups af aan kunt oefenen.
Het is ook leuk om tijdens de wandeling een snuffelspelletje te doen of even lekker te dollen met elkaar. Samen betekent het versterken van jullie band.

Tijdens het wandelen kom je vaak allerlei obstakels tegen waar je samen met je hond spelletjes mee kunt doen. Leuke tips om actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, vind je in het boek “Actief onderweg met uw hond” van Nicky Gootjes.

 

3. Je beleeft de natuur
Tijdens het samen wandelen met je hond, ben je niet bezig met internetten of bellen. Hierdoor is er gelegenheid om te zien wat er om je heen is. De natuur is mooi. In elk seizoen. Wandelen met je hond kan je daar bewust van maken. Ik ben van elk seizoen gaan houden. Als het regent of koud is, trek ik goede kleren aan en ga er toch op uit.

 

4. Wandelen is makkelijk te realiseren
Om te wandelen met je hond heb je niet veel nodig. Voor de hond volstaat een goed Laarzen om te wandelen zittend tuig of halsband en een fijne riem. Bij kou en nattigheid misschien een jasje afhankelijk van de hond. Voor jezelf is een paar schoenen waar je goed op loopt wel zo fijn. Verder stap je zo je deur uit en je kunt op weg gaan. 30 Tot 60 minuten per dag is al voldoende om te profiteren van meerdere gezondheidsvoordelen.

Klik hier voor verschillende mooie wandelingen in Nederland.

 

5. De kans op blessures is klein
Wandelen is niet alleen makkelijk te realiseren; De kans op blessures is ook nog eens klein. Dit komt doordat wandelen niet belastend is voor het lichaam. Wandelen is dus haalbaar voor heel veel mensen. Heb je minder sterke enkels, zorg dan voor een paar stevige schoenen. Er zijn volop wandelschoenen verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Laat je goed infomeren, dan zul je met veel plezier lopen.

 

6. Er zijn veel gezondheidsvoordelen
Wandelen draagt bij aan een goede lichamelijke én geestelijke gezondheid. Wandelen is goed voor hart, bloedvaten en longen. Het zorgt voor sterke botten en kraakbeen. Ook draagt het bij aan een goed humeur, omdat het stress vermindert en een positief effect heeft op depressie.
Daarbij wandel je ook nog eens met je beste maatje. En ja, ik zeg altijd dat alles met hond twee keer zo leuk is. Geniet je hond, dan geniet je zelf ook meer! Daar wordt je humeur dus nog beter van.

 

7. Tijdens het wandelen kun je je hoofd leegmaken
Mooie herfstkleuren tijdens het wandelen met de hond
Als je met je hond wandelt en lekker geniet van het samen zijn en de mooie natuur, dan raakt je hoofd vaak vanzelf leeg. Als je dan na de wandeling weer thuis komt, kun je weer met frisse moed nieuwe taken op je nemen of taken die er al lagen afmaken. Het is de ideale manier om lekker te ontstressen. Zoek hiervoor dan wel de natuur op. Daar doe je zowel jezelf als je hond een groter plezier mee dan te gaan wandelen in een drukke stad.

Inspiratie voor een dagje erop uit met je hond, vind je in het boek “Wandelen met je hond” van Nicky Gootjes. In dit boek staan verschillende wandelingen, maar ook waterplekken.

Voordat ik honden had, hield ik niet van wandelen, niet van kou en nog minder van nattigheid. Dat is met de komst van mijn honden wel veranderd. Ik ga er graag op uit in elk seizoen.
Wandelen met de honden is niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik heb in ieder geval geen 7 redenen meer nodig om te gaan 😉

Ook voor de hond is wandelen leuk en gezond. Daarover lees je in mijn blog “5 Redenen waarom wandelen leuk is voor je hond en gezond“.

 

Wat is jouw reden om te gaan wandelen?

 

Facebook Instagram