Keuzes leren maken als hond. Een onderwerp waar veel over gezegd en geschreven kan worden. Toen ik met Doortje naar de puppycursus ging destijds, leerde ik dat een hond kan leren door hem snoepje voor te houden en hem op die manier in de gewenste positie te lokken. Prima methode, maar je hond leert niet zelf na te denken over wat er van hem verwacht wordt. Ik wist niet beter; nu wel. Dus Filou mag af en toe ook lekker zelf nadenken, zodat hij leert dat hij ook zelf keuzes kan maken. Dat is leuk!

 

Gewenst gedrag versus ongewenst gedrag

Sheltiepup blaft

Blaffende Filou

Filou is best een makkelijke pup. Wel een echte pup. Dat wil zeggen, hij doet alles wat pups horen te doen. Buiten zijn puppydingen zijn er natuurlijk ook gedragingen die ik wat minder prettig vind. Filou zal daar vast anders over denken. Aan mij de taak om dat te veranderen.
Als ik op de bank zit met mijn ontbijt of als ik aan de telefoon zit, dan vindt Filou het nodig om al blaffend tegen de bank op te springen (erop springen doet hij nog niet). Ik vind dat niet nodig en als ik aan de telefoon ben, ook niet fijn. Ik wil dus wat anders van Filou. In het begin heb ik hem daar bij geholpen, zodat hij wel snapt dat ik wat anders wil en wat ik dan wil. Nu we al weer een paar weekjes verder zijn, mag hij zelf gaan bedenken wat nou ook alweer de bedoeling was.

 

 

 

Belonen versus negeren

Sheltiepup krijgt keuzes zoals rustig liggen

Rustige Filou

In de weken dat Filou nu hier is, heb ik gemerkt dat Filou een hond is waarbij het negeren van in mijn ogen ongewenst gedrag, het beste werkt. Af en toe best lastig voor mij, want als mens heb je toch de neiging wat te zeggen…en natuurlijk mag dat ook af en toe.

Om terug te komen op de bank. Na Filou dus te hebben laten weten wat ik wel wil, was het deze week tijd om hem dat zelf te laten bedenken.
De eerste keer begon hij weer lekker met blaffen en springen. Vanuit mijn ooghoeken hield ik hem in de gaten, maar dat was alles. Ik ging verder met mijn ontbijt en zei niets. Ondertussen zat ik te wachten op het moment dat hij de rust pakte, want ik wist dat dat moment zou komen. Niet veel later was het moment inderdaad daar! Bakje beloningen stond naast me, dus beloning gegeven. De rest van de tijd kon ik rustig ontbijten. Vol overgave deed Filou enorm zijn best. Mij keer op keer aan kijkend met zijn puppy-oogjes.
Nu is hij zover dat hij nog één keer blaft en springt en dan direct kiest voor het gedrag dat hem wel wat oplevert. Zo mooi om te zien.

Nog altijd vind ik het geweldig om te zien dat honden zoveel zelf kunnen bedenken. Niet alleen vanwege het feit dat ze het kunnen, maar ook omdat ze zelf dan zo trots kunnen kijken. Iedere hond is anders en dus zal iedere hond ook wat anders nodig hebben. Doortje ben ik uiteindelijk ook zelf gaan laten nadenken. Dat heeft van haar een heel ander hondje gemaakt. Meer zelfvertrouwen en gemotiveerder in de samenwerking. Ik ben benieuwd hoe het bij Filou zal uitpakken, maar een slimmerd dat is hij!

Wil je graag meer weten over pups en hoe honden leren? Dan is het boek “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1 – Elke pup een goede start” een aanrader. Een boek vol met tips en praktische informatie.

 

Hoe maak jij je pup/hond duidelijk wat wél de bedoeling is in plaats van niet?

 

Facebook Instagram