Waar we kort geleden nog in de sneeuw liepen en een wintersportgevoel hadden, Landgoed Prattenburg plattegronddoet nu het voorjaar zijn intrede. De dikke jassen konden uit en ook sjaals waren vandaag niet nodig.
De honden mochten weer mee op pad. Dit keer naar het landgoed Prattenburg op de Utrechtse Heuvelrug. Een mooie afwisselende wandeling met hoogteverschillen.

 

 

Landgoed Prattenburg

Landgoed PrattenburgNatuurpad Prattenburg is een rondwandeling van zo’n 6,5 kilometer. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. De wandeling voert over landgoed Prattenburg. Dit is een particulier landgoed van ongeveer 430 hectare groot. Vlak na de start zien we verderop Huis Prattenburg liggen. Een mooi kasteel, daterend uit de 19e eeuw. Alles ademt hier geschiedenis uit.
Niet alleen Huis Prattenburg, maar ook de oude bomen en lanen én een oorlogsmonument.
Terwijl wij onze ogen te kost geven, zetten de honden hun neuzen aan het werk door allerlei lekkere luchtjes op te snuiven.
Op het begin van de wandelroute is het nog wat druk met andere wandelaars en hardlopers. Wij vervolgen de route door de groene paaltjes te volgen.

 

Als je van wandelingen houdt waar geschiedenis duidelijk aanwezig is, dan is een wandeling bij de pyramide van Austerlitz ook leuk om te doen. Klik hier.

 

 

Genummerde paaltjes

De groene paaltjes markeren de wandelroute en ze zijn overal duidelijk zichtbaar. Genummerd paaltje rondwandeling PrattenburgOp sommige paaltjes staat een nummer. Dit nummer correspondeert met informatie over dat stukje bos. Deze informatie vind je op de website onderaan deze blogpost, maar je kunt ook de app IVN routes downloaden. In het laatste geval kun je de informatie dan ook lezen als je offline bent.
Zoals gezegd heeft de wandeling een lengte van 6,5 kilometer. Na punt 10 is de wandeling in te korten tot 4,5 kilometer voor wie dat ver genoeg is.

De route loopt over ongelijkmatig terrein en is er eentje met hoogteverschillen. Lekkere wandelschoenen is dan eigenlijk een must.Hou hier rekening mee.

Landgoed Prattenburg
Niet alleen op de Utrechtse Heuvelrug kun je wandelingen maken met hoogteverschillen; Ook in het Montferland heb je mooie wandelroutes die heuvelop en -af gaan, zoals bijvoorbeeld de Hettenheuvelroute. Klik hier.

 

 

Boomsoorten

De wandeling voert voor het grootste gedeelte door het bos. Onderweg kom je verschillende boomsoorten tegen, waaronder beuken en dennen, maar ook de uitheemse boomsoort “de Amerikaanse eik”. Op de website of in de app vind je hier meer informatie over.
Vrij in het begin van de wandeling spotte ik niet ver bij ons vandaan een grote roofvogel met een spanwijdte van ik denk toch zeker een meter. Dat was echt een kadootje op deze toch al mooie dag.

 

Heide

Heide op Landgoed PrattenburgDe Heuvelrug bestond vroeger voornamelijk uit heide en dat gold ook voor het landgoed Prattenburg. Omdat de vraag naar hout steeg, lieten veel landeigenaren op de Heuvelrug hun grond bebossen. Inmiddels maken stukken bos op veel plekken weer plaats voor de prachtige heide. Tijdens de wandeling wordt je dan ook ineens verrast door een heideveld. Om van het uitzicht te genieten, kun je gaan zitten op één van de bankjes die hier staan. Mooi moment om even wat te eten en de honden water en wat lekkers te geven.
Voor onderweg is het handig om een waterfles inclusief drinkbak mee te nemen voor je hond. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de Trixie drinkfles met drinkbak gebruiken.

Via een smal paadje loop je hierna snel het bos weer in. Waar het op het begin van de route nog wat druk was, tijdens de rest van de wandeling zijn we niet heel veel mensen tegen gekomen. Ook liepen alle honden die we tegenkwamen netjes aan de lijn.

 

Het was een mooie wandeling en ook de hondjes hebben genoten. Sheltie en teckel in het bosOmdat Doortje wat minder ver kan lopen nu ze een dagje ouder wordt, had ik haar mee in een speciale hondenbuggy. Mocht je dat ook willen, hou er dan rekening mee dat het een wandeling met hoogteverschillen is. Bovendien waren de paden op sommige plekken wat modderig nog door het smeltwater van de sneeuw een week eerder. Het was te doen, maar je hebt dan echt een goede hondenbuggy nodig, zoals onderstaande van Innopet. Het loopt uiteraard ook wat zwaarder 😉

Mocht je deze wandeling ook graag willen lopen, via de website van IVN vind je alle informatie. Klik hier.

 

Blijf je liever thuis? Dan is het ook leuk om een hondenpuzzel te doen, zoals de Trixie Dog Activity Poker boxen. Doortje maak ik er in ieder geval altijd erg blij mee.  Klik hier om meer te lezen over deze puzzels.

 

Waar wandel jij graag met je hond?

 

Facebook Instagram