Hond op de campingKamperen met je hond…is dat wel leuk? Is dat niet onpraktisch? Is dat niet heel veel gedoe?
Kamperen met je hond…is leuk, heel leuk! Het vergt wat extra voorbereiding en er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je met je hond gaat kamperen, maar als jullie eenmaal op de camping zijn, dan kan het feest beginnen!

Over dit onderwerp valt veel te zeggen. Vandaag zet ik een aantal do’s en don’ts voor je op een rijtje.

 

Do’s

– Zoek een hondvriendelijke camping uit
Het is leuk om op de bonnefooi op pad te gaan, maar om zeker van een plaatsje te zijn waar je trouwe viervoeter ook welkom is, is het verstandig om vooraf een camping uit te zoeken en te reserveren.
Heb je meerdere honden? Zoek dan ook uit hoeveel honden er per standplaats welkom zijn, wat eventuele extra kosten en verdere regels zijn. Sommige campings hebben geen speciale faciliteiten voor honden, maar vind je dat wel belangrijk, vraag dat dan ook na. Andere campings hebben speelvelden voor honden ingericht of een speciale zwemplaats.
Op de website van Leuke Hondencampings vind je campings in heel Europa. Ook vind je er een pagina met een overzicht van campings waar je met meerdere honden welkom bent.

 

– Check de regelgeving van je vakantieland
Ieder land heeft eigen regels als het om honden gaat. Dit geldt bijvoorbeeld voor vaccinaties, maar ook voor hoe je je hond vervoert in de auto. In sommige landen is een snuitje verplicht in het openbaar vervoer en voor weer andere landen gelden bepaalde invoereisen. Laat je van tevoren goed informeren! Op vakantie zit je immers niet te wachten op een vervelende verrassing.
Op de website van de LICG vind je alles wat je weten moet.
Let er verder op dat je bij het aanschaffen van een snuitje de goede maat neemt voor je hond, zodat het snuitje comfortabel zit.

Meer weten over een hondvriendelijke vakantie en regelgeving in andere landen? Dan is het boek “Op reis met je hond” een aanrader.

– Zorg ervoor dat je hond campingproof is
Hoe leuk en gezellig het ook is om je hond mee te nemen met kamperen, het is niet voor iedere hond vanzelfsprekend. Door de verandering van omgeving kan je hond anders reageren op dingen dan thuis. Bovendien leef je op de camping veelal buiten waardoor je hond gedurende de dag andere indrukken te verwerken krijgt en vaak ook meer. Als je weet dat je hond hiermee kan omgaan, dan is het geen probleem. Heb je twijfels, ga dan eerst een keer (of indien nodig een paar keer) proefkamperen. Wel zo fijn als je beiden straks een rustige vakantie hebt. Bovendien zullen overige campinggasten het je in dank afnemen als je hond rustig is.

 

– Vervoer je hond veilig
Ook hierin verschillen de regels per land en ook dit kun je checken op de website van de LICG. Ook al is het niet overal verplicht om je hond dusdanig te vervoeren dat de hond bij een aanrijding of ongeluk niet door de auto kan vliegen, toch is het verstandig om je hond vast te zetten in de auto. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen te koop, zoals onderstaande autogordel. Wel zo veilig!

Don’ts

– Neem je hond niet mee naar een land met een klimaat waar je hond niet tegen kan
Kamperen met de hondenNet als mensen hebben honden ook een voorkeur voor een bepaald klimaat of bepaalde weersomstandigheden. Sommige honden houden niet van warmte, ga dan naar een land waar het minder warm is of in een periode van het jaar dat het nog niet zo warm is. Gelukkig zijn er genoeg bestemmingen die leuk zijn voor zowel jou als voor jouw hond!

Mocht het onverwacht toch warm worden op je bestemming, dan is een Hurtta koelvest een ideale oplossing. het koelvest zorgt ervoor dat je hond het niet te warm krijgt en kan tevens als tuig worden gebruikt. Zorg er wel voor dat je de juiste maat kiest.

Meer koeltips vind je hier.

 

– Laat je hond niet in de auto of tent zitten met warm weer
Dit lijkt vanzelfsprekend voor veel mensen, maar ieder jaar opnieuw moeten er helaas toch honden uit snikhete auto’s bevrijd worden. Met de hond kamperen, betekent ook dat je creatief moet zijn als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. Hoe snel je ook bent, het is geen optie om de hond even in de auto te laten óf in de tent, want de temperatuur loopt snel op.

 

– Laat je hond niet alleen op de camping
Niet iedereen zal dit een don’t vinden en het ligt ook een beetje aan de Kamperen met de hondensituatie. Misschien sta je op een kleine camping waar je goed contact met buren hebt die wel een oogje in het zeil willen houden als je even weg bent. Is dit niet het geval, laat je hond dan niet alleen achter op de camping. De omgeving is anders dan thuis waardoor je hond anders kan reageren in bepaalde situaties. En niet alle honden vinden het fijn om in een vreemde omgeving alleen gelaten te worden. Bovendien, er worden ook honden gestolen op campings.

 

Als je dan eindelijk zover bent om op vakantie te gaan met je maatje, dan is het wel zo handig om te weten wat je allemaal moet meenemen. Een handige lijstje om uit te printen, vind je in het tweede deel over “Kamperen met je hond“.

 

Wat is jouw do en wat is jouw don’t als je met je hond gaat kamperen?

 

Facebook Instagram