Wat is het toch fijn om dichtbij de Utrechtse Heuvelrug te wonen. Het is er mooi wandelen en op meerdere plekken mogen honden los.  Zo ook in de Kaapse Bossen, wél op de daarvoor aangewezen plekken.
Er zijn verschillende routes uitgezet en verschillende startpunten. Wij begonnen onze wandeling bij Chalet Helenaheuvel in Doorn.

 

Chalet Helenaheuvel

Chalet HelenaheuvelTeckel poseert in de Kaapse bossen is een theehuis en restaurant met een mooi terras dat uitzicht biedt op de heide en het bos. Het theehuis staat op een heuvel en is genoemd naar Helena, de dochter van Hendrik van Swellengrebel. Deze laatste was gedurende 12 jaar gouverneur van de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Bij terugkomst in Nederland kocht Hendrik dit stuk bosgebied. Omdat het gebied hem deed denken aan Zuid-Afrika, noemde hij het de Kaapse Bossen.
Bij het restaurant is een parkeerplaats vanwaar je zo het bos in kan lopen. Helaas was het op de dag dat wij gingen wandelen niet echt mooi weer, dus het terras sloegen wij over. De honden vonden dat niet erg, want die hadden zin om even lekker de pootjes te strekken.
Na gekeken te hebben welke route wij wilde gaan lopen, werden de honden los geklikt van de riem. Bij Chalet Helenaheuvel mogen op de heide de honden lekker los lopen. Omdat er ook een deel zand is, is het een paradijs voor viervoeters.
Ben je slecht ter been en afhankelijk van een rolstoel of heb je een hond die in een buggy mee moet, ook dan kun je hier terecht voor een wandeling van bijna 2 km. Vanaf het Chalet loopt namelijk een rolstoelpad.

Wandelen met je hond is niet alleen leuk en gezond voor jou, maar ook voor je hond. Klik hier om te lezen waarom.

 

Kaapse bossen

Nadat de honden even lekker hadden gerend, zijn we het bos in gelopen. Wij wisten  Teckel en Sheltie staan op boomstam in de Kaapse Bossenniet zeker of de honden daar los mochten, maar omdat we nergens zagen dat het niet mocht, gingen we ervan uit dat het geen probleem was. Na een tijdje lopen, kwamen we een geel bordje tegen waarop duidelijk was aangegeven dat vanaf dat punt de honden aan de lijn moesten.
De Kaapse bossen bieden veel afwisselende natuur. Van heide en kronkelende bospaadjes tot mooie statige beukenlanen. Ook vind je hier een grote variatie aan dieren, zoals bijvoorbeeld spechten en de bosuil.
Een hoogtepunt tijdens deze wandeling is de Kaap, een uitkijktoren van 25 meter hoog. Vanaf de Kaap heb je bij helder weer uitzicht over vrijwel de gehele Utrechtse Heuvelrug. Als je geluk hebt, kun je zelfs de Rijn zien schitteren in het landschap.
Omdat wij 4 honden mee hadden, besloten we niet naar boven te gaan, maar ik weet uit ervaring dat het zeker de moeite waard is.

Niet alleen de Kaapse bossen zijn een plek met historie. Ook in Austerlitz kun je geschiedenis opsnuiven tijdens een wandeling bij de Pyramide van Austerlitz. Klik hier.

 

Waarschuwing

Sheltie in de Kaapse BossenWanneer je met je honden hier gaat wandelen, hou dan in je achterhoofd dat er op de hei en aan de bosranden adders kunnen leven. Aan het begin van het gebied staat dan ook een bord met informatie en een waarschuwing. Adders zijn eerder bang voor de hond dan andersom, maar als een adder zich bedreigt voelt, kan hij toeslaan. Wees hier dus bedacht op.

Meer informatie is te vinden op de website van Natuurmonumenten.
Voor meer informatie over Chalet Helenaheuvel klik je hier.

Wil je gaan wandelen in de herfst? Dan zijn er wel een aantal dingen om op te letten. Klik hier om te lezen waar je zo al op moet letten.

Als je nog  niet uitgewandeld bent op de Utrechtse Heuvelrug en meer wilt ontdekken, dan is de gids “Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug” een aanrader. In deze gids staan verschillende rondwandelingen beschreven. En niet onbelangrijk, er wordt ook aangegeven of (aangelijnde) honden welkom zijn.

 

Wat is jouw favoriete plek om met je hond te gaan wandelen?

 

 

Facebook Instagram