Seniorenhond op een steenZo is je hond nog een pup, zo is het een echte senior. Een paar keer knipperen met je ogen en de jaren zijn voorbij gevlogen. Jaren waarin je je hond nog van alles moest leren en waarin jullie een band kregen. Jaren waarin iedereen zijn plek had gevonden en het tijd was om met elkaar van het leven te genieten. En nu de jaren waarin je hond oud en wijs is, misschien wat klachten krijgt, andere behoeftes heeft en heel veel slaapt.
Toch hoeft het leven van een seniorenhond niet alleen maar te bestaan uit eten, slapen en zijn behoeftes doen. Ook met je senior kun je nog genoeg leuks ondernemen.

 

 

Ouderdomskwaaltjes bij je seniorenhond

Voordat je op pad gaat met je senior, is het goed om te weten dat honden net als mensen ook last kunnen krijgen van verschillende kwaaltjes.
Hieronder zet ik er een paar op een rijtje, zodat je er bij het kiezen van een activiteit rekening mee kan houden:

Artrose
Atrose is een gewrichtsaandoening waarbij de hond last heeft van slijtage in de gewrichten. Hierdoor doet bewegen pijn.Seniorenhond in het bos

Atrose komt veel voor en is dan ook een aandoening om goed rekening mee te houden. Het is onomkeerbaar. Gelukkig zijn er verschillende supplementen op de markt die ondersteuning kunnen geven bij artrose en ouderdom.
Bij Organimal kun je terecht voor een supplement dat zorgt voor sterke en soepele botten en gewrichten. Klik hier.
Een ander product is een supplement dat speciaal is samengesteld voor de seniorenhond. Klik hier.
De supplementen van organimal zijn 100% natuurlijk.

 

Gezichtsverlies en gehoorverlies
Net als artrose komen gezichts- en gehoorverlies ook veel voor bij seniorenhonden. Dat vraagt om aanpassingen van onze kant. Desalniettemin blijft voor de hond de neus altijd zintuig nummer 1.

 

Afname van spierkracht
Bij oudere honden kan de spierkracht afnemen. Dit heeft geen onderliggende oorzaak en veroorzaakt ook geen pijn. Bepaalde inspanningen zal de hond echter minder lang kunnen volhouden.

 

Incontinentie
Bij incontinentie verliest de hond urine zonder dat hij er wat aan kan doen. Dit kan zijn op de plek waar hij slaapt, maar soms plast de hond in huis omdat hij het gewoonweg niet kan ophouden. Bij genoeg activiteiten hoeft dit geen probleem te zijn gelukkig.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer ouderdomskwalen waar je senior last van kan hebben. Wil je meer weten over de seniorenhond? Dan is het prachtig vormgegeven en zeer informatieve boek “Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 3. Je senior vervolgt zijn weg” echt een aanrader.

 

Activiteiten voor jou en je seniorenhond

Nu je in ieder geval weet hebt van een aantal veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes kun je gaan nadenken wat bij je hond past op deze leeftijd. Hieronder volgen een aantal leuke activiteiten:

Kamperen
Misschien is dit niet de eerste activiteit waar je aan denkt voor jou en je seniorenhond. Toch kan kamperen met een oudere hond ontzettend leuk zijn. Uiteraard is het extra belangrijk om vooraf goed te bedenken of jouw hond dit leuk zal vinden. Als je hond nog nooit mee kamperen is geweest, moet je jezelf afvragen of het verstandig is om je senior nog mee te nemen. Kamperen vraagt om aanpassing en dat kan teveel zijn als je hond het niet gewend is én op leeftijd is.

 

 

Doortje mocht als senior nog een keertje mee en dat was een succes. In onderstaande blogs lees je wat er bij komt kijken:

Kamperen met je seniorenhond deel 1: het weer

Kamperen met je seniorenhond deel 2: gezondheid

 

Zoekspelletjes
Zoekspelletjes kun je heel goed aanpassen op de mogelijkheden van je senior. Speurwerk in het bos waarbij je hond

Seniorenhond doet puzzel

Outward Hound Multipuzzle – Nina Ottoson

langere afstanden moet afleggen, zit er misschien niet meer in. Gelukkig zijn er ontzettend veel leuke spelletjes zelf te maken met allerhande huis-, tuin- en keukenmateriaal, maar je kunt er ook voor kiezen hondenpuzzels of snuffelmatten te kopen. Deze spellen kun je lekker thuis doen en  daardoor is het fysiek minder belastend. Bovendien stimuleer je je hond hier mentaal mee én honden worden moe van het gebruiken van hun neus.

 

Let er wel op dat je er altijd bij blijft zodat je kan ingrijpen als het mis gaat en maak het spel schoon na gebruik en ruim het ook weer op.
Voor ideeën, maar ook om meer te leren over hersenwerk met je hond, is het boek “Hersenwerk voor honden” erg leuk.
Het spel op bovestaande foto is een puzzel van Nina Ottosson en is erg leuk omdat er variatie in moeilijkheid in zit. .
Seniorenhond is aan het puzzelen

 

Snuffeltuin
Neem je seniorenhond eens mee naar een snuffeltuin. De snuffeltuin is steeds meer in opkomst en er zijn er al meerdere te vinden in Nederland. De naam zegt het al: een snuffeltuin is een tuin waarin de hond ongestoord kan snuffelen en lekker met zijn neus bezig kan zijn op zijn eigen tempo. Je hond hoeft dus geen lange afstanden te lopen of andere fysieke activiteiten te doen.
Voor meer informatie en om een snuffeltuin bij jou in de buurt te vinden, klik hier.

 

Wandelen

Seniorenhond in een buggyNatuurlijk blijft het heerlijk om je senior mee uit wandelen te nemen. Als je hond lichamelijke ongemakken ervaart, kun je wat vaker een korter rondje doen, maar je hond meenemen in een buggy of voor grotere honden in een doggyride is ook zeker een optie. Je kunt dan wat langer wandelen terwijl je hond vanuit de buggy of doggyride kan genieten en af en toe ook stukjes kan meelopen. Er zijn veel verschillende buggy’s op de markt. Sommige zijn wat duurder dan anderen, maar van een wat duurdere buggy ga je zeker meer plezier hebben.

 

Zelf heb ik een buggy van Innopet.
Ik ben er heel erg tevreden over. Hij is lekker stevig, kan opgeklapt worden én last but not least ik kan er goed mee uit de voeten in bossen en op ongelijk terrein. Wil je ook zo’n buggy? Klik op onderstaande link.
Als extra kun je nog een regenhoes kopen.
Bedenk wel dat je hond stil zit in de buggy. Als het buiten kouder is, zorg er dan voor dat je hond warm blijft. Dit kun je doen door een jasje aan te doen of een kleedje over je  hond te leggen.

 

Als je hond doof en/of blind is, laat je hond dan niet los lopen. Het kan de hond onzeker maken, maar je hond kan jouw ook makkelijker kwijt raken en in paniek raken. Beter voorkomen dat je seniorenhond weg raakt.

Seniorenhond in een buggy

 

Fietsen
Ook oudere honden kunnen genieten van een nieuwe omgeving. Als ze niet meer zo lang kunnen lopen, kun je je hond meenemen op de fiets. Er zijn genoeg mogelijkheden om je hond comfortabel te kunnen meenemen. Denk hierbij aan een fietsmand of een fietskar voor achter de fiets. Als je hond hier niet aan gewend is, is het belangrijk dat je je hond wel eerst laat wennen.

 

Voordat je investeert in een mand of fietskar, kun je die misschien eens lenen van een bekende. Zo kun je uitproberen of je seniorenhond het leuk vindt. Verder geldt hier ook dat je niet moet vergeten dat je hond stil zit en dat als het kouder is, je ervoor zorgt dat je hond er warm bij zit. Voor Doortje heb ik de Basil Buddy hondenfietsmand. Wil je er meer over weten, lees dan mijn blog over deze mand. Klik hier.

 

Ook al is je hond nu op leeftijd, er zijn gelukkig nog genoeg leuke activiteiten om samen te ondernemen. Belangrijk hierbij is wel dat je rekening houdt met wat nog mogelijk is voor je hond en zijn gezondheid. Soms vraagt het om wat aanpassing van onze kant, maar als dat betekent dat je nog samen met je trouwe vriend op pad kan, is dat de moeite meer dan waard!

 

Wat is de favoriete activiteit van jou en je seniorenhond?

 

Facebook Instagram