Pols voelen hond tijdens EHBO worksop

Pols voelen

Een workshop EHBO bij honden. Dat stond al een poos op mijn wensenlijstje. Nu was het eindelijk zover. Activiteiten met je hond(en) ondernemen, is heel leuk, maar ook bij honden zit een ongeluk in een klein hoekje.
Het is een fijn idee om te weten wat je moet doen in noodgevallen. Soms kan het zelfs het leven van de gewonde/zieke hond redden!
De workshop voldeed volledig aan mijn verwachtingen. Niet alleen heb ik nieuwe kennis meegenomen naar huis, maar we kregen ook nog een certificaat om de avond af te sluiten.

Theorie

De avond begon met een theoriegedeelte waarin verschillende EHBO-onderwerpen aan bod kwamen, zoals het beoordelen van de lichamelijke conditie van de hond. Hierbij werd er gekeken naar hoe je een gezonde hond herkent, maar ook naar bijvoorbeeld wat de normale temperatuur en hartslag van een hond zijn. Hieraan gekoppeld zat het vaststellen van afwijkingen en wat er belangrijk is voor in een EHBO-set.

Pols voelen hond tijdens EHBO worksop

Pols voelen

Nadat dit voor iedereen duidelijk was, werden er verschillende spoedgevallen behandeld. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, oververhitting en botbreuken. We leerden symptomen herkennen, maar ook hoe te handelen in een dusdanige situatie.
Vanwege het warme weer bleek oververhitting een heel actueel onderwerp. Helaas blijkt het toch vaak nog fout te gaan. Of omdat mensen niet goed inschatten/weten wat warmte voor honden betekent of omdat een oververhitte hond op de verkeerde manier wordt gekoeld.
Het theoriegedeelte werd ondersteunt met een hand-out en met afbeeldingen.

Na het behandelen van de theorie mochten we het geleerde in de praktijk gaan brengen. Hoe belangrijk de theorie ook is, het praktijkgedeelte was toch wel waar ik het meeste naar uit keek 😉

Praktijk

Hart luisteren bij een hond

Hart luisteren

Heel leuk al die theorie over EHBO bij honden, maar iets van een papiertje leren of het in de praktijk toepassen zijn toch twee heel verschillende dingen. Zeker als je met een dier te maken hebt.
Om het geleerde te oefenen, werd er gebruik gemaakt van een oefenhond. Ook waren er twee echte honden aanwezig. Heel erg leuk! We mochten van alles doen, zoals pols voelen, hartslag luisteren, maar ook het aanleggen van een verband. Heel goed om te ervaren hoe dit is met een echte hond.
Ondanks dat hoop ik nooit voor een noodsituatie te staan en EHBO te moeten toepassen bij een hond. Nu was het soms al best lastig om te oefenen op gezonde bewegende honden, maar een hond in nood….daarvan weet je niet hoe deze zal reageren. Als je er dan ook nog eens alleen voor staat, is dat niet makkelijk.

Voor wie is de workshop geschikt?

Deze workshop is geschikt voor iederee. Als je met honden werkt, is het een must dat je kennis hebt van EHBO bij

Gebit en tandvlees bekijken bij een hond

Gebit en tandvlees bekijken

honden, maar ook voor de “gewone” hondenbezitter is de informatie die wij kregen waardevol. Doordat het geen cursus is, maar een workshop kost het niet veel van je tijd, maar kan het het leven van je eigen hond of van een andere hond misschien wel redden als er zich een keer een noodsituatie voor doet.
De hand-out kregen we mee, zodat we alles nog eens terug kunnen lezen.

Wil je nu zelf ook deze workshop volgen? Dat kan! Hondenschool Sammie en Spin & Kwispel organiseren deze workshop meerdere keren per jaar, maar ze komen ook op locatie als je zelf een groep hebt.

Volg  je liever geen workshop, dan is het wel raadzaam om in ieder geval een basis EHBO-set in huis te hebben of in je auto. Klik hier om er eentje aan te schaffen.

Voor meer informatie:
Logo Hondenschool SammieLogo van Spin & Kwispel

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij al eens een workshop EHBO bij honden gevolgd?
En heb je al eens EHBO bij een hond moeten toepassen?

 

Facebook Instagram