Ondanks dat het toch echt al half oktober is, lijkt het wel zomer. Om nog even van het prachtige weer te kunnen genieten, besloot ik samen met een vriend en onze honden lekker te gaan wandelen. Wandelen in Montferland stond hoog op mijn lijstje om eens te gaan doen. Daarom togen we op een stralende dag af naar de Achterhoek voor een mooie enigszins pittige wandeling: de Hettenheuvelroute
De Hettenheuvelroute wandelen met de honden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandeling

Bijna op bestemming zagen we vanuit de auto het Bergherbos al liggen. Het is een heuvelachtig gebied en voor Uitkijkpunt op de Kale Jacob Montferlandbergwandelaars als wij dus een heerlijk gebied om de benen te strekken. In deze omgeving zijn meerdere routes uitgezet. Van kort tot lang; Voor ieder wat wils.
Wij kozen de Hettenheuvelroute. Dit is een route van 7 km heuvel op en heuvel af. Vanaf de parkeerplaats volg je de gele bewegwijzering. De route staat duidelijk aangegeven. Op één punt werden we wat in verwarring gebracht. Een bord met een tekst gaf aan dat we naar links moesten, maar we zagen ook paaltjes met pijlen een andere kant op. Later bleken dit witte pijlen te zijn.

De Hettenheuvelroute is een route met hoogteverschillen. Dit betekent soms pittige klimmetjes. Als je daar van houdt, dan is deze route zeker een aanrader. Ik had echt het gevoel op vakantie te zijn.
Wat betreft honden…die mogen mee aan de lijn, tenzij anders is aangegeven. Misschien is het maar beter ook om ze aangelijnd te houden, want tijdens de wandeling kom je mtb-paden tegen.

Bedenk met dit soort wandelingen vooraf wel of je hond het fysiek ook aan kan. Neem verder altijd water mee voor jezelf én je hond. Handig hiervoor is een opvouwbare bak die je makkelijk opbergt in je rugtas.

Bezienswaardigheden

Uitkijkpunt op de Kale Jacob Montferland

Kale Jacob

Tijdens deze wandeling kom je verschillende bezienswaardigheden tegen.
Ten noorden van de Hettenheuvel (93 meter hoog) ligt de Kale Jacob met een hoogte van ongeveer 75 meter. Op de Kale Jacob bevindt zich een uitkijkpunt vanwaar je bij helder weer een prachtig uitzicht hebt over het rivierdal van de Nederrijn naar de heuvels van Veluwezoom. Op een paneel kun je zien welke plaats waar ligt. Hier is niet alleen het uitzicht mooi. Het bos duikt hier een stuk naar beneden waardoor je andere wandelaars langzaam ziet verdwijnen onder je. Bijzonder mooi stukje Nederland.

 

Op de Veluwezoom kun je ook mooi wandelen en ook daar vind je hoogteverschillen. Ik liep daar in de winter een keer een prachtige route. Klik hier.

De hoogteverschillen in het Bergherbos zijn zo’n 200.000 jaar geleden ontstaan toen ijsmassa’s bergen grond voor zich uit duwden. Toen het ijs na verloop van tijd was weggesmolten, bleven er stuwwallen achter. Het Bergherbos bevindt zich dan ook op een stuwwal.
Verder kom je onderweg een aantal kochbunkers uit de WO II tegen. Dit zijn eenmansbunkers.

Deze wandeling was de moeite waard en ik zou graag nog eens terug gaan naar dit gebied. Ook voor de honden was het heerlijk toeven ondanks dat ze aangelijnd waren.
Voor meer informatie: VVV Montferland

Vind je het leuk om tijdens het wandelen meer te leren over het gebied? Neem dan het boek “Bergherbos – cultuurhistorische wandeling” mee.

Welke wandeling met hoogteverschillen maken jij en je hond graag?

 

Facebook Instagram