Teckel is bang voor golfjes

Je hebt een jonge hond, het wordt mooi en warm weer, dus je denkt: Ik ga lekker met mijn hond naar het water om te zwemmen. En dan kom je aan en vindt je hond dat water maar eng. Dat kan gebeuren. Sommige honden geven er niets om, maar voor veel andere honden is dat anders. Niet getreurd, want in het geval van een bange hond, gaan we de hond gewoon een beetje helpen en leren we de hond dat water best heel leuk is!

 

Help! Water is eng.

Niet alleen jonge honden die nog nooit in of bij het water zijn geweest, kunnen water eng vinden; Ook volwassen honden kunnen hier last van hebben en ook deze honden kunnen we een beetje helpen. Dat doen we op dezelfde manier.
Het allerbelangrijkste hierbij is: jouw hond bepaalt zelf wat hij/zij aandurft en wat haalbaar is!

 

Laten we beginnen!

Neem je hond mee naar een plek waar veilig zwemwater is. Om te bepalen of water veilig is, hou je de punten in je achterhoofd zoals vermeld op de website van de hondenbescherming.
Het allermooiste is natuurlijk een speciale hondenzwemplaats. Voordat je echt gaat oefenen met je hond is het nog belangrijk dat je wacht tot het water opgewarmd is door de zon. Veel honden vinden het prima om zelfs in de winter het water in te gaan, maar niet alle rassen zijn hier geschikt voor. En om water leuk te gaan vinden, is een beetje opgewarmd water wel zo fijn 😉
Het is ook mogelijk om thuis een begin te maken door een hondenbadje neer te zetten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een waterschelp gebruiken.

Het water in met een speeltje

Wanneer je een geschikte watertje hebt gevonden, kun je beginnen. Als je een hond hebt die van speeltjes en apporteren houdt, kun je een speeltje een klein stukje het water in gooien. Misschien hoeft je hond maar 1 poot in het water te zetten om het speeltje te pakken of bij het speeltje te komen, maar dat is al genoeg. We willen onze honden niet direct (letterlijk) in het diepe gooien. Gaat dit goed? Dan gaan we een stapje verder en gooien we het speeltje een heel klein stukje verder. Zo bouw je de oefening uit totdat je hond het water niet meer eng vindt.
Het handigste is om een speeltje te nemen dat blijft drijven, zoals de Trixie eend.

Het water in met wat lekkers

Honden spelen in het waterHeb je nou een hond die niet zo spelgericht is? Dan gaan we het gewoon met voertjes proberen. Zorg er hierbij voor dat je er zelf op gekleed bent om ook het water in te gaan. Neem wat lekkers in je hand en hou dit voor de neus van je hond. Zet dan een klein stapje het water in en probeer om zo je hond mee te krijgen met één poot het water in. Doet hij/zij dit? Beloon met het voertje en prijs je hond met je stem. Op deze manier kun je ook steeds een stapje verder gaan totdat je hond het water niet meer eng vindt. Tijd is onbelangrijk. Het hoeft allemaal niet in één dag te gebeuren. Bij de ene hond zal het sneller gaan dan bij de andere. Ken je hond en pas daarop aan wat je per keer vraagt.

 

Steunen en prijzen

Het kan zijn dat je hond niet wil zwemmen. Sommige honden vinden het fijn om de grond onder hun pootjes te blijven voelen. Dat is prima. Een hond koelt o.a. af via de voetzooltjes, dus pootjes in het water is al voldoende om af te koelen en om waterpret te hebben.
Tijdens het oefenen mag je je hond aanmoedigen met je stem en prijzen. Zeker voor de wat onzekere honden kan dit een extra steun zijn. Zo weten ze dat ze op de goede weg zitten.

met de hond in het water

Samen in het water

Als dan de dag is aangebroken waarop je hond uit zichzelf en vol plezier het water in gaat, dan wordt het echt genieten! Je hond geniet van het water en jij van je hond. Of nog beter: jullie genieten samen van het water!
Op de website van Doggydating vind je zwemplaatsen voor honden. Klik hier.

Is zwemmen toch wat teveel gevraagd? Dan zijn er ook tal van leuke waterspelletjes die je samen kunt doen.
Sommige honden zullen helemaal niets hebben met water, dan is het fijn als je ze toch wat koelte kunt geven. Koeltips vind je hier.

 

Conclusie

Hond staat in het waterHet is fijn en leuk als je hond kan en wil zwemmen of wil pootjebaden wanneer het erg warm weer is. Hou met het aanleren rekening met onderstaande punten:

– Zoek veilig zwemwater;
– oefen in kleine stapjes zodat het haalbaar blijft voor je hond en neem de tijd;
– jouw hond bepaalt wat hij/zij aan kan en aandurft;
– dwing je hond niet als deze echt niet wil;
– moedig je hond aan als dit nodig is en prijs je hond als het goed gaat;
– maar bovenal: heb samen plezier!

 

Houden jullie hond(en) van zwemmen of houden die de pootjes liever op het droge?

 

Facebook Instagram