Simba’s Something PAWsome! Op pad met Japanse krulstaarten in het grensgebied Nederland – België. Filou en ik moesten er een eindje voor reizen, maar dat was het meer dan waard. Het werd een prachtige wandeling door afwisselende natuur met veel leuke honden en hun eigenaren. De zon die uitbundig scheen, zorgde voor een echt vakantiegevoel. Simba’s Something PAWsome…Pawsome was het!

 

Filou de sheltie van OutDoor - Waarom met hond alles twee keer zo leuk is

 

Simba’s Something PAWsome

Wandelen met de hond in natuurgebied de Plateaux - HagevenSimba’s Something PAWsome was een wandeling die georganiseerd werd door Simba’s Adventures. Het was niet zomaar een wandeling, maar een benefietwandeling waarbij een deel van de opbrengsten voor Shiba Rescue was. Deze organisatie bemiddelt tussen te herplaatsen Japanse rashonden en nieuwe eigenaren. De wandeling stond dan ook in het teken van Japanse krulstaarten. Buiten de prachtige wandeling, waren er nog andere mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan het goede doel. Zo kon je bijvoorbeeld het Shiba Boek, een must have voor alle Shiba eigenaren, kopen en leuke boekenleggers.
Ondanks dat de wandeling draaide om Japanse rashonden waren andere rassen ook meer dan welkom. Al met al liepen we dan dus ook met een heel gevarieerd gezelschap.

 

Grensgebied

Met Sheltie op de foto bij de grenspaal in natuurgebied De Plateaux - HagevenOm deze wandeling toegankelijk te maken voor zowel Nederlanders als voor onze zuiderburen, vond de wandeling plaats in het grensgebied van Nederland en België. Namelijk in het gebied: De Plateaux – Hageven. Een ontzettend mooi natuurgebied met een afwisselend landschap waarin het riviertje de Dommel op meerdere momenten ons pad kruiste. De helft van de wandeling die wij liepen, bracht ons op mooie plekjes in Nederland en de andere helft bracht ons weer op mooie plekjes in België. Onderweg kwamen we een grenspaal tegen die de plek markeert waar de gemeenten Bergeijk, Valkenswaard, Lommel en Neerpelt elkaar raken. Tijdens de wandeling merk je niet dat je her en der de grens oversteekt en dus is de grenspaal een leuk markeerpunt. Tevens een plek voor een lekkere picknick en een rustmoment.

Wandel jij graag ergens waar je het buitenlandgevoel kan ervaren, maar waar hoogteverschillen zijn? Dan is een wandeling op de Veluwezoom-Posbank een aanrader. Klik hier.
Ook in het Montferland kun je wandelen door heuvelachtig gebied. Klik hier.

 

Gevarieerd landschap

Het landschap in dit natuurgebied is heel afwisselend. Het ene moment loop je in het bos om dan weer over de vloeiweiden te lopen waar dit gebied bekend om staat. Ook vind je hier heide en vennen.
Op sommige momenten loop je door een, voor je gevoel, heel droog landschap dat ineens weer verandert als de Dommel weer in beeld komt. Onderweg kom je een aantal watertjes tegen wat voor de honden heerlijk is om even in af te koelen bij warm weer.
Doordat de natuur hier zo divers is, vind je hier ook veel diersoorten, waaronder verschillende vlinder- en vogelsoorten. Op sommige van de wandelroutes heb je vogeluitkijkplaatsen. Wil je graag vogels spotten, neem dan een mooi boek mee, zoals bijvoorbeeld onderstaande zakgids en vergeet ook je verrekijker niet.

Water in natuurgebied De Plateaux - Hageven

 

Op avontuur

Samen met de hond de hangbrug over tijdens de wandeling met de Japanse krulstaartenNiet alleen is het wat natuur betreft een prachtig wandelgebied, maar onderweg kwamen we ook wat avontuurlijke elementen tegen die net dat beetje extra aan de wandeling gaven. Op sommige delen was het wandelpad van hout en soms staken we een bruggetje over, maar de leukste uitdaging was een houten hangbrug. Voor ons misschien appeltje eitje, maar niet alle honden dachten daar hetzelfde over. Dan is het aan jou de taak om je hond goed te begeleiden. Met de riem in je hand, kun je je hond goed naar de overkant helpen. Zeker als je een wat zwaardere en grotere hond hebt. Gelukkig kwamen alle honden én eigenaren veilig aan de overkant 😉
Verder lopen er in dit gebied Galloway runderen. Een Galloway is een zwart behaard runderras. Mocht je ze tegenkomen, laat ze vooral met rust en hou je hond kort bij je.

 

Praktische informatie

Honden zijn welkom in dit gebied, maar wel aangelijnd. Wil je graag buitenland opsnuiven en genieten van de natuur, dan is dit gebied absoluut een aanrader. Er zijn verschillende wandelroutes, waarvan er eentje rolstoeltoegankelijk. Mocht je een wat oudere hond hebben of eentje die geblesseerd is of moeilijker loopt, dan kun je hier ook met een hondenbuggy uit de voeten. Parkeren kan tegenover tankstation Tamoil aan de Barrier 15a te Bergeijk. Er is ook een bezoekerscentrum van waaruit je ook je bezoek kan starten.
Voor meer informatie over het gebied en de wandelroutes, klik hier.
Voor de website van het bezoekerscentrum, klik hier.

 

Het geweldige zomerse weer, het prachtige natuurgebied, de vele vrolijke honden én de goede organisatie door Simba’s Adventures maakten dat het een geslaagde wandeling werd! Dit was de eerste keer van Simba’s Something PAWsome, maar er komt een vervolg. Hou de website en/of Facebookpagina van Simba’s Adventures in de gaten. Klik hier om naar de website te gaan en hier voor de Facebookpagina.

 

Zijn jij en je hond(en) al eens wezen wandelen in dit natuurgebied? En zo ja, welke wandelroute hebben jullie gevolgd?

 

 

Facebook Instagram