Dogdance met sheltieTegenwoordig zijn er tal van leuke activiteiten om uit te kiezen om samen met je hond te doen. Denk hierbij aan verschillende hondensporten of snuffelspellen. We willen onze honden graag wat leren of we laten ze wat lekkers zoeken. Hiervoor maken we dan gebruik van beloningen. Maar wat vindt jouw hond een goede beloning? Heb je daar weleens over nagedacht? Of kies jij gewoon maar iets uit voor je hond? Sommige honden doen alles voor zelfs een droog brokje, maar er zijn ook honden bij die zo hun voorkeuren hebben. Jij denkt misschien dat je hond niet mee wilt doen of zelfs eigenwijs is. Wat als jouw hond jouw beloning helemaal niet ervaart als beloning?

 

Soorten beloningen

Bij een beloning voor onze honden, wordt er vaak als eerste gedacht aan een voerbeloning. Dit kan bijvoorbeeld een brokje zijn, een stukje worst of een stukje kaas. Veel honden doen graag iets om een voertje te verdienen. Dat geldt niet voor alle honden. Dan is het zoeken naar een alternatief en die zijn er voldoende:

 

 • Voerbeloning
  Deze vorm van belonen wordt, zoals gezegd, heel veel gebruikt. Dat is logisch, want belonen met een voertje is makkelijk. Makkelijk om mee te nemen, maar je kunt ook snel belonen. De keuze is groot en je kunt je hond zelfs met zijn eigen voer belonen.
  Zelf wissel ik de beloningen af, zodat het altijd leuk blijft. De beloningen van Organimal zijn hier een succes. Met een gevoelige hond in huis is het fijn om natuurlijke beloningen te kunnen geven zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. De beloningen zijn bovendien zacht en daardoor makkelijk te breken in kleinere stukjes.

Benieuwd naar de lekkere beloningen van Organimal? Klik hier voor de zachte trainers rund. En klik hier voor de lamsbites.

 

 • SpelbeloningFleecespeeltje voor de hond
  Heb je een hond die niet erg voergericht is? Dan zou je eens kunnen kijken of een spelbeloning werkt. Sommige honden zijn dol op alle speeltjes, maar ook hier kunnen ze weer een voorkeur hebben. Trekspelletjes zijn leuk of misschien rent jouw hond liever achter een balletje aan. De spelbeloning hoeft niet lang te zijn. Een aantal seconden even samen sjorren aan een speeltje of 1 keer een balletje weggooien, is vaak al voldoende.
  N.B. Hou bij deze vorm van belonen wel altijd rekening met het fysiek van je hond. Doe geen dingen die het lichaam van je hond overbelasten!

Samen een trekspel doen kan met bijvoorbeeld een speeltouw, zoals hieronder.

 • Snuffelspel/gevulde Kong of likmat
  Snuffelspellen als beloning voor de hondGewoon een voertje krijgen, is minder leuk dan het voertje zelf mogen vinden in een snuffelspel. Honden en zeker jachthonden, gebruiken heel graag hun neus. Hier kun je gebruik van maken met belonen. Doe wat voertjes in een snuffelmat/snuffelspel of wat vlees in een Kong. Deze vorm van belonen is natuurlijk geen snelle vorm en is vooral leuk als grote jackpot beloning, bijvoorbeeld aan het einde van een training of nadat je hond een oefening supergoed heeft uitgevoerd.

 

Likmatten zijn er in verschillende soorten en maten, zoals de Lickimat Buddy.

Ook de Kong Classic is leuk om te geven. De Kong is er in meerdere groottes. Hou daar rekening mee als je er eentje wilt geven aan je hond.

 • Stembeloning
  Je kunt ook je stem inzetten om je hond te laten weten dat het goed is wat hij doet. Zeker bij wat onzekere honden kan dit motiverend werken. Zet een vrolijke en als het kan hoge stem op om de hond een goed gevoel te geven.
  Veel honden zullen niet enkel werken voor een stembeloning. Net als dat wij mensen graag betaald worden voor ons werk en niet alleen een complimentje willen krijgen, geldt dat ook voor de hond 😉

 

 • Knuffelen
  Om te beginnen: heel veel honden zien knuffelen niet als een beloning. Zet dit dus echt alleen in als je weet dat je hond het wel fijn vindt. Honden laten dit merken door middel van lichaamstaal. In het boek “On talking terms with dogs: Calming signals” van Turid Rugaas of het boek “Hondentaal is lichaamstaal” van Martin Gaus kun je hier meer over leren.

  Mocht je knuffelen in willen zetten, zoek dan eerst uit wat jouw hond een fijne knuffel vindt. Misschien is dat een aai op zijn borst of een kroel op zijn achterhand.

 

 • Natuurlijk gedrag
  Ook het natuurlijke gedrag van je hond kun je inzetten als beloning. Heb jij een jachthond? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat jouw hond het leuk vindt om een speeltje na te jagen. Ook het inzetten van een snuffelspelletje kan dan een leuk idee zijn. Heb je een hond die erg van water en/of zwemmen houdt, dan kun je hem als beloning het water insturen. Dit zijn natuurlijk geen snelle beloningen zoals voer dat wel is, maar het kan voor een hond motiverend werken als ze weten wat er eventueel als beloning op ze zou kunnen liggen wachten 🙂
  Snuffelspellen voor de hondSnuffelspellen zijn er in vele soorten en maten. Ik heb er meerdere in huis, zoals bovenstaande spellen die gemaakt zijn van gerecycled  en zacht materiaal waardoor ze vriendelijk in gebruik zijn. Deze leuke spellen worden met de hand gemaakt en de opbrengst gaat naar Bultersmekke Assistancedogs. Wil je ook zo’n leuk spel, wordt dan lid van de volgende Facebook-groep:
  SAMEN voor BMA, recycle voor assistentiehonden van Bultersmekke

Ben je op zoek naar leuke binnenactiviteiten voor je hond? Klik dan hier 🙂
Als je graag een denkspel aanbiedt aan je hond, dan is de Trixie Dog Activity Poker Box een aanrader. Klik hier.

 

Wat vindt jouw hond een beloning?

Nu je weet dat er meerdere leuke en lekkere manieren zijn om jouw hond te belonen, kun je jezelf een aantal vragen stellen om te kijken welke beloning geschikt kan zijn voor jouw hond:

 • Wat vindt mijn hond heel lekker?
 • Wat vindt mijn hond heel leuk om te doen?
 • Wat laat mijn hond aan gedrag zien vanuit zichzelf?

Verschillende beloningen voor de hondMaak eens een lijstje met verschillende beloningen die jouw hond misschien wel als een echte beloning ervaart. Ga vervolgens de verschillende beloningen uitproberen en kijk hoe jouw hond erop reageert. Dit is ook leuk om te doen als je een hond hebt die minder gemotiveerd is om samen te werken. Uit ervaring weet ik dat je ook deze honden echt kunt motiveren, mits je een beloning weet te vinden waar ze wild van zijn!

 

Heb je een voergerichte hond, laat je hond dan eens zelf zijn beloning kiezen. Dit kun je doen door verschillende lekkernijen in verschillende zakjes of bakjes te doen. Leg alle bakjes of zakjes neer met genoeg ruimte ertussen. Loop er dan langs met je hond. Waar blijft jouw hond stilstaan? Uit welk bakje of zakje wil hij echt iets hebben? Dan heb je je antwoord.

Ook zijn er honden die je helemaal niet hoeft te motiveren. Die moet je eerder afremmen. Ook hier is het dan belangrijk welke beloning je inzet. Sommige beloningen zijn zo leuk dat de hond van alles gaat doen om die beloning maar te krijgen, behalve datgene jij wilt. Kies in dit geval een beloning met een niet te hoge waarde.

 

Waarde van een beloning

Hond doet snuffelspel als beloningWaarde dat is het sleutelwoord. Sommige beloningen hebben de waarde van goud en andere beloningen hebben de waarde van zilver, brons of van helemaal niets. Hou ook in gedachten bij het kiezen van een geschikte beloning dat je hond in verschillende omstandigheden de waarde van een beloning anders kan ervaren. In huis iets doen waar weinig prikkels zijn, is niet hetzelfde als trainen op een veld waar ook andere honden rondlopen. Sommige snuffelspellen zijn lastiger dan andere en tijdens het sporten met je hond zijn er oefeningen die makkelijker en moeilijker zijn. Hoe moeilijker iets is, hoe hoger de waarde van de beloning. Dan hebben jij en je hond het meeste kans op succes!

Er zijn veel verschillende hondensporten. Zelf ben ik actief met Filou in de dogdance. Ik schreef er een blog over. Klik hier.

 

Lekker trainen met je hond of je hond een snuffelspel laten doen vraagt om de juiste beloning. Wij kunnen iets een beloning vinden; Je hond kan daar heel anders over denken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je hond te belonen. En het is ook leuk om uit te zoeken wat je hond als een echte beloning ervaart. Succes gegarandeerd 😉

N.B: Blijf er altijd bij als je je hond iets te eten geeft of een spel/speeltje.

Hond doet snuffelspel als beloning

 

Hoe en waarmee beloon jij jouw hond?

 

Facebook Instagram