De Uilentoren in Leersum in de regen

De Uilentoren in de regen

Onze trouwe viervoeters vinden het meestal goed toeven in het bos.  En dus trok ik er met een vriendin en onze honden op uit om een wandeling te maken in Leersum. Voordat we van start konden, moesten we nog even een half uurtje knus wachten in de auto…Er kwamen eerst nog een paar emmertjes water naar beneden, want ook dat hoort bij de herfst 😉
Toen de ergste regen voorbij was, konden we beginnen aan de wandeling.
Een wandeling die ons mee nam langs de Tombe van Nellesteijn en nog meer moois!

 

Route vol mooie verrassingen

Met de honden wandelen in het bos

In Leersum zijn veel mooie wandelplekjes. Wij begonnen bij de Uilentoren. Deze toren werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en bevindt zich op het hoogste punt van de Lombokheuvel (34m). De Uilentoren dankt zijn naam aan de 4 uilen die zich elk op een hoek van de toren bevinden. Vanaf de Uilentoren kozen wij ervoor om de rode route te volgen: Nellesteijn

De Tombe van Nellesteijn

De Tombe van Nellesteijn

Dat bleek een goede keus, want het bleek een prachtige route waarbij je door heuvelachtig landschap loopt. Soms liepen we heuvel op en dan weer heuvel af. Het was dus steeds een verrassing wat er op ons lag te wachten. Omdat het geen lange route was, was hij zeer goed te doen.
Niet alleen de route was mooi; Ook het bos was mooi. Veel paddenstoelen, herfstkleuren en de geur van vocht in de lucht.

Na een tijdje lopen, kwamen we langs de Tombe van Nellesteijn. Deze tombe is een graftombe, in 1818 voltooid voor het geslacht van Van Nellesteijn. Toen bijna een eeuw later het laatste familielid was bijgezet, werd de tombe dicht gemetseld. De tombe bevindt zich op het hoogste punt van de Donderberg (36m) en het is een Rijksmonument. Leuk stukje geschiedenis zo tijdens deze wandeling.

Als je net als wij in de herfst gaat wandelen, zijn er wel een aantal dingen op rekening mee te houden. Ik zette ze op een rijtje. Klik hier.

 

 

 

…en minder leuke verrassingen

De route die wij liepen, ligt in een losloopgebied voor honden. Dat is natuurlijk heel fijn, ware het niet dat er op meerdere plekken mountainbikeroutes lopen. Deze routes kruisen met enige regelmaat het wandelpad. Doordat het gebied wat heuvelachtig is, zie je ook niet altijd goed van tevoren waar de mtb-paden lopen. Bovendien komen de mountainbikers regelmatig met een flinke vaart naar beneden. Buiten deze mtb-paden loopt het wandelpad op een gegeven moment ook Route langs de Tombe van Nellesteijn in Leersumbehoorlijk dicht langs een doorgaande weg waar hard wordt gereden. Niet echt de ideale omstandigheden om je hond los te laten. Wij kozen in elk geval voor de veiligheid van onze honden en hebben ze aan de lijn gelaten. Mocht je dat een probleem vinden, dan raad ik aan om in een ander losloopgebied te gaan wandelen, zoals bij de Pyramide van Austerlitz. Klik hier.

Ondanks dat het misschien niet het meest veilige hondenlosloopgebied is, vind ik deze wandeling en dit gebied toch echt een aanrader. Ik ga er zeker vaker lopen en misschien in de toekomst ook de andere routes eens uitproberen.

 

 

 

In welk losloopgebied lopen jij en je hond graag?

 

 

Facebook Instagram