Op vakantie met je viervoeter. Wie wil dat nou niet? En als die vakantie ook nog eens plaatsvindt in la douce France en je er workshops met je hond kunt volgen op een prachtige locatie, dan stap je toch het liefst gelijk in de auto?
Maak vandaag kennis met met het bevlogen stel Mario de Braal en Gwen Pieters die geëmigreerd naar zijn Frankrijk om daar hun droom waar te maken!

Wie zijn Mario en Gwen?

Mario en Gwen en hun viervoeters

Mario en Gwen en hun viervoeters

Mario de Braal

Hoi ik ben Mario de Braal.  Na een succesvolle carrière in het bedrijfsleven als manager besloot ik in 2014 het roer definitief om te gooien en te gaan werken met de honden.
De keuze voor Frankrijk is gemaakt omdat het hier net even meer back to basic kan zijn. Meer natuur, meer stilte, meer ruimte. Mijn ervaring met honden begint hobbymatig als eigenaar, daarna als instructeur op een hondenschool.

Uiteraard horen daar (erkende) diploma’s bij: Kynologische kennis, Honden EHBO en natuurlijk de instructeursopleiding.

De sporten die ik zelf actief beoefen met mijn honden zijn Behendigheid, Dog frisbee en schapen drijven.

Gwen Pieters
Gwen en Vidar doen jachttraining

Gwen en Vidar

Ik ben Gwen Pieters. Na een lange loopbaan van inmiddels 25 jaar als Paraveterinair, gedragsadviseur en kynologisch instructeur, besloot ik in 2015 in de droom van Mario thuis te horen. Uiteraard moest het werken met dieren en hun mensen hierin centraal blijven staan, want dat is nu eenmaal mijn passie!

Dit creëren in meer rust en ruimte samen met mijn partner, klonk mij als muziek in de oren. Wel wilde ik eerst mijn HBO-opleiding tot gedragsdeskundige voor honden afronden. Dit was in januari 2016 het geval, zodat ik mezelf nu ook erkend gedragsbegeleider van honden mag noemen. Deze kennis zal ik goed kunnen gebruiken binnen de diensten de wij u als ‘Les Chiens Sportives’ gaan bieden.

Met mijn eigen honden beoefende ik door de jaren heen tal van hondensporten. Met mijn huidige maatje Vidar beoefen ik op hoog niveau Jachttrain(deelname aan de Nimrod 2018), Dogdance (Nederlands Kampioen Heelwork to Music 2018) en Gehoorzaamheid en zijn wij met enige regelmaat ‘picker up’ bij echte jachten. Voor ons staat respectvol samenwerken met mens en dier hoog in het vaandel!

Waar wonen jullie?

Vakantie op Chez Penot

Chez Penot

We wonen op Chez Penot, onze locatie en woonhuis gelegen in Charras in de Charente op het randje van de Dordogne.
Een ideale locatie omdat deze alles biedt wat we nodig hebben: ruime velden om de hondensporten te kunnen beoefenen en een rustig gelegen ruime schuur waarin de pensionkennels gesitueerd zijn met voor elke hond een eigen binnen- en buitenruimte.

Tevens zijn er goed afgesloten uitrenweides en voor de katten een comfortabele kattenkamer in het oude deel van het huis.

Ook is er de mogelijkheid om te verblijven in één van onze leuk ingerichte caravans of zelfs in een gîte of pipowagen.
Uiteraard is een enkele kampeerder ook welkom. Omdat we rust en ruimte willen waarborgen is dit aanbod slechts klein maar zeker de moeite waard.

 

Mario en de honden op het trainingsveld

Mario en de honden op het trainingsveld

 

Hoe is jullie droom ontstaan om in Frankrijk een hondenschool, hondenpension en workshopweken op te gaan zetten?

Zoals Mario al schreef is deze droom vooral bij hem afkomstig. Hij komt al jaren in de vakantie graag in deze regio. Hierdoor heeft hij er inmiddels al best wat kennissen en vrienden gemaakt. Mario maakte dan ook reeds met Angeline (de helaas veel te jong overleden vrouw van Mario) plannen om wanneer ze ooit met pensioen zouden gaan zich hier te vestigen. Het lot besliste heel verdrietig anders, maar leerde Mario ook dat je simpelweg niet kunt wachten met iets dat je heel graag wilt. Dus is hij, na het grootste verdriet uitgehuild te hebben, zich gaan oriënteren in deze mooie regio.

Hij wilde graag weg uit zijn management wereld en weg uit de drukte van de randstad en ging op zoek naar rust en dingen doen die je echt leuk vindt. Al zoekende kwam hij erachter dat hij in deze regio wilde wonen en geld wilde verdienen (want ja dat moet nu eenmaal) middels het werken met dieren en de natuur. Zo kwam het dat hij mij ontmoette als oud-collega van Kynologen Vereniging Nieuwegein, met al zijn vragen over welke papieren je nodig hebt voor een honden- en katten pension en welke om trainingen te kunnen geven.
Al pratende sloeg uiteindelijk tussen ons een vonkje over en aldaar ontstond onze nu dus gemeenschappelijke droom. Respectvol werken met zowel mens en dier in de prachtige natuur en genieten van de rust en weidsheid om ons heen.

Hoe zien de workshopweken eruit?

Behendigheid met de hond op vakantieDe sporten waar men les in kan krijgen gedurende onze trainingsweken zijn gehoorzaamheid, jacht, behendigheid en dogdance. Of juist combinaties van de sporten. Naar ons idee kunnen verschillende honden elkaar vaak op een hele leuke manier aanvullen en versterken. Zo combineren we behendigheid met jachttraining in de workshop week  ‘Behendige jagers’. De veelal jachtcombinaties die hiervoor komen, laten we bijvoorbeeld de hond een parcours springen met een dummie in de bek. Hierdoor gaan ze het apport op een leuke manier langer en steviger vasthouden. Maar ook het leren van lijnen lopen combineren met hindernissen daartussen is zo’n waardevolle combinatie van de twee sporten. Hond doet behendigheid op vakantie

Ook zullen we hoopers gaan combineren met behendigheid. Ook deze sporten versterken elkaar enorm! Zo zijn er nog tal van mooie combinaties te verzinnen voor de toekomst. In alle trainingsweken krijg je vier tot zes dagdelen per week les. De rest van de dag kun je genieten van prachtige wandelingen, het bezoeken van pittoreske dorpjes of het samen kanoën/suppen met je hond.

Afhankelijk van de sport zullen we gebruik maken van ons eigen terrein maar kunnen we ook terecht op verschillende prachtige uitgestrekte terreinen in de omgeving met verschillende vegetaties. Wanneer de groep groter is dan drie personen zul je verblijven in de 4-7 persoons gîte van onze aardige Franse buren. Deze is wat gedateerd maar goed geoutilleerd en comfortabel en voorzien van een zeer grote totaal omheinde tuin. Tot drie personen staan onze gezellige caravans tot je beschikking. In de toekomst zullen we daar een eigen gîte en pipowagen aan toe gaan voegen.

Het is mogelijk gebruik te maken van een reeds door ons georganiseerde en ingeplande week, deze zijn in de agenda van onze website te vinden. Klik hier. Verder is het mogelijk om met een eigen vriendengroepje te komen en met ons jullie wensen te bespreken. Wij kunnen de lessen verzorgen, maar misschien neem je wel je eigen trainer mee. We zijn heel flexibel en maken het graag zowel mens als dier zoveel mogelijk naar het zin.

Vanaf  2018 is het ook mogelijk om voor enkele workshopweken accreditatiepunten door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied te verkrijgen, noodzakelijk voor de (verplichte) nascholing voor  kynologisch instructeurs.

Dit was het eerste deel van het interview met Mario en Gwen. Benieuwd naar de rest van hun inspirerende verhaal? Klik dan hier.

Meer informatie is te vinden op de website van Les Chiens Sportives. Klik hier.
Ook houden Gwen en Mario een Facebookpagina bij waarop alle informatie verschijnt. Om ze te volgen, klik hier.

 

Wat is jouw favoriete vakantieland om met je hond naar toe te gaan?

 

Facebook Instagram