Teckel graaft in de tuinGeen mens is perfect; Geen hond is perfect. Ook Doortje heeft een paar eigenschappen die ik minder prettig vind. Dat heb ik altijd geaccepteerd, want dat hoort erbij. Maar ja, dan komt er ineens een hondje bij en dan ga je daar toch wel over nadenken. Honden kopiëren immers gedrag van elkaar en niet alleen gedrag dat je wél wilt zien 😉

 

Van oud naar jong

Goed, er komt een pup en ik sta ineens stil bij het feit dat er vast en zeker gedrag gekopieerd zal worden door Filou. Gedrag dat Doortje laat zien. Gedrag waarvan ik niet wil dat Filou dat gaat overnemen. In pup-log 16 konden jullie iets lezen over dit onderwerp en waarom ik er voor kies om mijn honden apart uit te laten. Ik wil niet dat Filou het blaffen naar andere honden overneemt. Iets dat Doortje doet. Als ik ze al eens op een kort rondje samen mee neem en Doortje blaft, dan doet Filou inderdaad gezellig mee. Het zou fijn zijn als Filou uitgroeit tot een stabiele hond en Doortje zijn energie overneemt.
Dan is er nog dat ongeduldige… Doortje is erg ongeduldig. Als we op pad gaan en ik alle spullen pak, dan is ze niet te houden. Ook hier doet Filou gezellig mee en ga ik vervolgens de deur uit met twee opgewonden honden. Toen Doortje nog alleen was, was dat nog wel te managen, maar dat is met twee honden echt een ander verhaal. Daar wordt dus aan gewerkt.

 

Van jong naar oud

Iets waar ik niet bij stil had gestaan, is dat er andersom ook gedrag gekopieerd kan worden. Natuurlijk kan dat! Doortje heeft nooit echt streekjes uitgehaald. Dat Filou dat wel doet, dat vind ik vooral heel leuk. Doortje vindt dat ook! Die begint Filou te imiteren.
Dat begon in de tuin. Puppy’s mogen heel veel niet, dus toen Filou besloot dat Teckel kopieert gedrag van Sheltiepup en graaft er op loskuilen graven in mijn tuin wel een hele leuk hobby is, begon Doortje dat na een tijdje ook te doen. Druk dat ze waren samen. Niet dat Doortje nooit graaft hoor, maar dan in het bos en niet in de tuin. Goed, ik heb ze maar even lekker hun gang laten gaan.

Doortje en de tuin dat is wel een dingetje. Door een vervelende gebeurtenis met een andere hond, is ze het laatste jaar niet meer op haar gemak in de tuin geweest. Zodra ze dat andere hondje ruikt, valt ze uit in het niets. Ik was dan ook blij dat Doortje liever binnen doorbrengt dan in de tuin. Filou daarentegen wil het liefst 24/7 in de tuin zijn. De laatste maanden kiest Doortje er ook vaak voor om lekker in de tuin te komen. In het begin was dat Teckel en Sheltiepup zijn samen aan het spelennog moeilijk, maar langzaamaan blaft ze steeds minder en kan ze soms net als Filou ontspannen rondscharrelen of zelfs spelen met Filou. Of dat komt doordat Filou rustig is, dat weet ik natuurlijk niet zeker. Wel denk ik dat Doortje zijn energie overneemt.
Ze neemt zijn streekjes over, maar ook zijn energie. Ik ben er blij mee!

 

 

Gedrag dat er niet is, wordt niet gekopieerd

Teckel en Sheltiepup liggen naast elkaar op de bankMisschien denk je nu van “Ja dat is toch logisch?”. Dat is het ook. Waarom het mij op valt, is omdat er bepaald gedrag is waarvan ik vind dat Filou dat mag doen, maar het niet doet. Daarbij denk ik aan het op en af de bank springen. Helemaal niet erg dat hij dat heel lang niet heeft gedaan. Het is toch vrij belastend voor een pup. Nu hij bijna 6 maanden is, doet hij het nog steeds niet. Ik vroeg me op een gegeven moment af waarom niet. De conclusie die ik getrokken heb, is omdat Doortje het niet doet. Hij ziet dat ik Doortje altijd op en af de bank til en dus laat hij zich er ook op en af tillen en dat is prima.

Dat honden gedrag van elkaar kopiëren dat weten veel mensen wel. Om het te zien gebeuren, is toch anders. Ik vind het leuk, maar het betekent soms ook extra management van mijn kant.
Het is ook leuk om te ontdekken dat gedrag dat er niet is, dus ook niet per se vanzelf zal plaatsvinden.

 

Hebben jullie honden gedrag van elkaar gekopieerd? En zo ja, welk gedrag?

 

Facebook Instagram