Sheltie puberhondDe puppytijd ligt achter me en hoe leuk die tijd ook was, ik ben blij dat Filou wat ouder is nu. Filou is een echte hond geworden, maar zeker nog niet volwassen. Ik heb het getroffen met hem. Hij is leuk, lief, grappig en vrolijk. Toch is hij ook een puberhond. Dat betekent dat hij af en toe dingen doet die ik liever niet wil. Doortje is nooit een puberhond geweest, dus voor mij is het ook zoeken hoe ik daarmee om moet gaan. Elke dag leren Filou en ik iets, elke dag zetten we samen een stapje verder.

Schiet eens op vrouwtje!

Sheltie puberhond met voorpootjes op de bankleuningSchiet eens op vrouwtje! Ik hoorde het Filou bijna denken toen ik een paar weken geleden een zakje met snacks aan het klaarmaken was voor de hondjes. Mijn kleine puberhond vond duidelijk dat het te lang duurde. Met zijn voorpootjes  op de bankleuning liet hij mij dat met geluid merken.
Nou vind ik dat op zich helemaal niet echt erg, maar ik weet ook uit ervaring met Doortje dat je sommig gedrag nu niet erg kan vinden, maar dat het in de toekomst wel vervelend kan worden. Bijvoorbeeld als er een hond bij komt die dat gedrag gaat overnemen. Dus ik koos ervoor dat ik dit gedrag niet wilde hebben, maar hoe maakte ik dat dan duidelijk aan Filou?
Eerder probeerde ik het wel met een “Nee” of “Niet doen”. Eerst nog vriendelijk, dan maar eens wat strenger. Het verheffen van mijn stem, daar trekt Filou zich niets van aan. Sterker nog, hij gaat lekker door met waar hij mee bezig is en Doortje schiet dan weg onder de tafel. Niet de bedoeling en dus geen goede methode, maar hoe dan wel? Lastig lastig lastig…

 

 

 

Basisboek opvoeden van honden

Het antwoord op de vraag “hoe dan wel?” kwam voor mij uit het boek
“Basisboek opvoeden van honden” (auteur: Arjen van Alphen). Dit boek was een Basisboek opvoeden vanhondenkerstkadootje aan mezelf. Met veel interesse was ik het boek aan het lezen, toen bovenstaande situatie zich voordeed. Even daarvoor had ik een stukje gelezen waarbij een soortgelijke situatie werd geschetst met hoe deze werd opgelost. Niet door “nee” te zeggen of je stem te verheffen, maar door de hond rustig duidelijk te maken wat niet de bedoeling is, maar ook wat wél de bedoeling is. Alsof er een puzzelstukje op zijn plaats viel. “Nee” zeggen is heel leuk, maar als je hond niet weet wat hij in de plaats kan doen, tja, dan blijf je verward achter kan ik me zo voorstellen. Het makkelijkste is dan om het gedrag maar te blijven herhalen.
Dus toen ik bezig was met de snacks en Filou weer met zijn voorpootjes op de bank stond te blaffen, leek mij dit een mooi moment om hetgeen ik had gelezen in de praktijk te brengen.

“Doe maar niet. Ga maar…”

Ondanks dat dit me een goede methode leek, had ik er zeg maar ook niet erg veel vertrouwen in, maar niet geschoten is altijd mis. Dus terwijl ik bezig was, zeg ik tegen Filou “Doe maar niet”. Ik zet hem van de leuning af terug op de bank en zeg hem “Ga maar zitten op de bank”. Binnen 1 seconde stond meneer de puberhond weer met zijn voorpootjes op de leuning waarna ik bovenstaande weer herhaalde. Sheltie puberhond zit netjes op de bankDit ging nog een keer of 10 zo verder. Toen bleef Filou een paar seconde zitten voor hij weer op de leuning stond. Uiteindelijk bleef hij bij ongeveer de 15e keer keurig zitten wachten tot ik klaar was. Ik was echt verbaasd (en blij!) dat hij het zo snel had opgepikt. Ik heb hem tussendoor niet beloond met voertjes. Heel mooi dus om te zien dat het zo ook kan.
Toen ik een paar dagen later het snackzakje weer aan het bijvullen was, was het super om te zien dat Filou niet vergeten was wat de bedoeling was. Ik moest hem er een paar keer aan herinneren, maar toen bleef hij keurig zitten wachten.

Wij zijn geneigd gauw nee te zeggen als we iets niet willen (of we worden zelfs boos) en vaak staan we er niet bij stil dat het dan voor een hond niet duidelijk is wat we wél willen. Door aan de hond duidelijk te maken wat je wel wilt, kan de hond zich er ook naar gaan gedragen en kun je allebei tevreden samenleven 🙂

Benieuwd naar het “Basisboek opvoeden van honden”, je vind het via onderstaande link:

Omslagfoto: Marleen Verheul Fotografie

 

Hoe heb jij je puberhond geleerd wat niet mag en wat
wel de bedoeling is?

 

Facebook Instagram