Teckel kijkt naar ingepakte vakantiespullenKamperen met een seniorenhond. Kan dat? Jazeker! En het is extra leuk om dit nog samen met je wat oudere hond te doen. Weer een mooie herinnering erbij.
Desalniettemin kan kamperen met een seniorenhond wat uitdagingen met zich meebrengen. In dit blog zet ik een aantal dingen voor je op een rijtje om rekening mee te houden. Samen zul je dan een leuke tijd hebben op de camping.

 

Ga je kamperen met je niet-seniorenhond? Lees dan de do’s en don’ts hier.

Wat voor weer wordt het?

Als je met een seniorenhond gaat kamperen is het goed om het weer in de gaten te houden. Voor een seniorenhond kan het regelen van de eigen lichaamstemperatuur wat lastig zijn. Dit betekent dat je je hond goed moet kennen als eigenaar en hem ook goed in de gaten zult moeten houden op de camping. Op de camping leef je immers veel buiten en in een tent is het qua temperatuur ook anders dan in een huis.

Wat kun je doen bij koud(er) en/of slecht weer:

 • Trek je hond een lekkere jas of trui aan. Ook in de zomer kan het fris zijn en vooral in de avonden. Voor een Seniorenhond slaaptseniorenhond kan het onprettig zijn om buiten laag bij de grond te liggen.
 • Zet een bench buiten neer bij de tent als je zelf ook buiten zit. Hier kan je hond lekker beschut in wegkruipen. Veel stoffen benches kun je aan de zijkanten afsluiten met flappen waardoor de kou wat meer buiten blijft. Heb je een stalen bench, dan kun je er eventueel een kleed over leggen.
  Zelf heb ik voor mijn honden de Easy Go bench waar ik heel tevreden over ben. Klik hier.
 • Neem extra dekentjes mee. Natte dekens kunnen zo makkelijk worden vervangen en mocht je hond het toch nog koud hebben, dan kun je altijd een extra deken over hem heen leggen.
 • Neem extra handdoeken mee om je hond af te drogen bij nat weer. Niet alleen fijn voor je hond, maar ook voor jezelf, want een natte hond in de tent is geen pretje 😉
 • Neem een klein kacheltje mee. Als je een tent hebt met een ruime voortent is een kacheltje natuurlijk een optie. Wees hier wel altijd voorzichtig mee!

Wat kun je doen bij warm en zonnig weer?

 • Neem een koelmat of koelvest mee voor je hond. Koelmatten moeten vaak eerst in de koelkast om koud te worden. Op de camping zal dit niet altijd mogelijk zijn. Een koelvest biedt dan de oplossing. Deze kun je nat maken onder de kraan en om doen bij je hond. Doe dit wel met beleid, want ineens iets kouds op een warm hondenlijfje kan onprettig zijn voor de hond.
 • Kies een schaduwrijke plek uit. Informeer desnoods van tevoren bij campings of er schaduwrijke plekken zijn.
 • Neem een grote parasol mee of een hondententje. Sta je op een campingplek met minder schaduw, zet dan een grote parasol op waar je hond onder kan liggen. Ook een hondententje kan uitkomst bieden.
 • Zorg voor voldoende drinkwater.
 • Laat je hond lekker rustig slapen of liggen en onderneem niet teveel.

In onderstaand artikel kun je meer lezen over warm weer en honden en oververhitting bij honden:
https://www.doggo.nl/artikelen/verzorging-van-een-hond/honden-en-warmte/

 

Hoe en waar gaat je hond slapen?

Slapen in een tent is heel leuk, maar de nachten kunnen soms wat koud zijn of juist warmer, afhankelijk van het seizoen en het weer. Ook hierbij is het dus belangrijk goed te kijken naar de behoeften van jouw senior.
Hoe slaapt jouw hond thuis graag en is dat ook mogelijk in een tent?

Wat kun je doen bij koud(er) en/of slecht weer:

 • Zet een bench in de tent. Het voordeel van een bench is dat het, zoals hierboven al gezegd, wat extra beschutting kan Teckel slaapt in tentgeven. Het deurtje kun je eventueel open laten.
 • Leg een oude (katoenen) slaapzak in de bench. Een oude slaapzak is lekker warm en zorgt ervoor dat de hond wat hoger van de grond af ligt.
 • Trek je hond een truitje aan en/of leg een dekentje over hem heen. Het voordeel van een truitje is dat deze de hele nacht aan blijft waardoor je hond lekker warm blijft. Niet alle honden willen iets aan. In dat geval is een extra deken ook prima. En als het echt koud is, dan kan het natuurlijk ook allebei 😉
 • Leg een gronddeken in je tent om wat kou weg te houden.
 • Laat je hond in een slaapzak slapen. Sommige honden vinden het heerlijk om ergens in te liggen. Tegenwoordig zijn er allerlei mooie slaapzakken te koop, zoals onderstaande. Perfect om mee op vakantie te nemen.

Wat kun je doen bij warm en zonnig weer?

 • Zorg dat de tent in de schaduw staat. Als het niet mogelijk is om je tent in de schaduw te zetten, sta dan ’s ochtends op tijd op zodat jij en je hond de tent niet uitbranden.
 • Laat je hond zelf kiezen waar hij wil slapen. Zet een mandje of bench neer, maar geef de hond de ruimte om van plek te wisselen. Als het erg warm is, wil hij misschien liever gewoon op de grond slapen.
 • Zet de luchtroosters in de tent open, zodat er frisse lucht naar binnen kan komen.
 • In de bench kun je eventueel een koelmat neerleggen mocht je hond dat lekker vinden om op te liggen. Heb je nog geen koelmat en wil je er graag eentje? Klik dan op onderstaande link. Mocht je hond de koelmat stuk maken, haal hem dan direct weg en laat je hond niet zonder toezicht met de koelmat.

Op vakantie met teckel en sheltieKen je hond. Weet waar je hond wel en/of niet tegen kan, wat je hond wel en/of niet fijn vindt. Hou hier rekening mee als jullie op kampeervakantie gaan. Als je van tevoren al weet dat kamperen niets voor jou hond is om wat voor reden dan ook, zoek dan een fijn en betrouwbaar oppasadres óf boek een leuk huisje in de natuur.
Neem je je seniorenhond wel mee? Dan kunnen jullie een geweldige vakantie beleven als je goed voorbereid op pad gaat!

 

Wat is jouw tip voor als je met een seniorenhond gaat kamperen? Laat het weten in een reactie!