Als je met je seniorenhond gaat kamperen betekent het wat extra voorbereiding als het gaat om de weersomstandigheden. Daar ging deel 1 van ‘Kamperen met je seniorenhond’ over. Uiteraard is ook de gezondheid van je hond een belangrijke factor om jullie kampeervakantie te laten slagen!

Klik hier voor deel 1 van “Kamperen met je seniorenhond”.

Vrouw samen met haar teckel en sheltie

De gezondheid van je hond

Ruwharige teckel staat in een boomstamEen oudere hond kan nog prima in goede gezondheid verkeren, maar wel al wat last hebben van ouderdomskwaaltjes. Het is fijn als je gaat kamperen om te weten waar je rekening mee zal moeten houden:

  • Als je er niet helemaal zeker van bent dat je hond mee kan vanwege zijn lichamelijk gesteldheid, ga dan vooraf even langs de dierenarts. De dierenarts kan een check-up doen en beoordelen of jij je maatje gezellig kunt meenemen.

 

  • Hoe is het gehoor van je hond? En kan je hond alles nog goed zien? Mocht dit niet het geval zijn, dan kan het voor je hond even wennen zijn in een vreemde omgeving. Hou je hond dan lekker aan de lijn en begeleid je hond waar nodig. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

  • Hoe is de lichamelijk conditie van je seniorenhond? Sommige honden hebben op hoge leeftijd nog altijd nergens last van, maar veel honden krijgen op den duur toch last van slijtage aan de gewrichten. Hierdoor kunnen ze pijn ervaren en minder goed bewegen. Hou hier rekening mee. Niet alleen wat betreft activiteit, maar ook qua weer. Als het wat kouder en vochtiger is, kan je hond ook meer klachten ervaren.

 

  • Wat krijgt je hond thuis te eten? En kan dit voer ook mee op vakantie? Veel honden krijgen kant en klaar vers vlees. Hiervoor zul je een diepvries nodig hebben. Niet vanzelfsprekend op de camping. Veel voederfabrikanten hebben tegenwoordig een alternatief in de vorm van gestoomd vlees. Een andere optie is brokjes van hetzelfde merk. Begin thuis al op tijd met het wennen aan de andere vorm van voer, zodat je hond op vakantie geen darmklachten krijgt. Mocht je op vakantie gaan naar een warm oord, bedenk dan wel dat gestoomd vlees misschien ook geen goed alternatief is.
    Ruwharige teckel poseert bij een kanon

Benieuwd wat je zoal meeneemt als je gaat kamperen met je hond? Klik dan hier.

Overige gezondheidstips voor je seniorenhond

  • Zorg dat je een adres en telefoonnummer van een dierenarts ter plaatse bij de hand hebt, zodat je in het geval van nood niet eerst hoeft te zoeken.

 

  • Pas je activiteiten aan op wat je hond aan kan en wat nog binnen zijn mogelijkheden ligt. Merk je dat je hond een
    Op de zeilboot met een teckel en een sheltie

    Hou rekening met je seniorenhond bij het ondernemen van activiteiten.

    activiteit niet leuk vindt? Stop er dan mee. Op latere leeftijd kunnen honden nieuwe dingen spannender vinden.

 

  • Op de camping zul je te maken krijgen met beestjes. Hou dit goed in de gaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wespen en bijen. Honden kunnen hierdoor gestoken worden en dikwijls is dat in hun bek als ze er naar happen. Ga direct naar de dierenarts als dit is gebeurd.Verder zijn padden giftig voor honden. Deze beestjes zijn vaak interessant voor honden, maar ze scheiden giftige stoffen uit. Als een hond in aanraking komt met een pad en het gif binnen krijgt, kan je hond gaan speekselen, braken of o.a. krabben aan de mond. Als je dit merkt, spoel dan de mond van je hond met water. Blijft je hond onrustig en klachten houden of ergere klachten krijgen, raadpleeg dan de dierenarts.Een ander vervelend beestje dat je op de camping kunt tegenkomen, is de naaktslak. Zeker bij vochtig weer, kunnen ze tevoorschijn komen. Naaktslakken kunnen tussengastheer zijn van verschillende parasieten. Hiermee kan je seniorenhond besmet raken als ze in aanraking met een naaktslak komen.Tenslotte, check je hond dagelijks even op teken.
    Een seniorenhond met wat minder weerstand willen we natuurlijk zo gezond mogelijk houden 🙂

 

  • Neem een EHBO-set voor honden mee. Hier kun je bijvoorbeeld verband in doen, honingzalf, een tekentang en een thermometer. Je kunt ook een complete EHBO-set kopen.

 

  • Volg van tevoren een EHBO-workshop. Niet alleen een leuke activiteit, maar ook nog heel nuttig. Zo kun je in geval van nood zelf eerste hulp verlenen aan je trouwe seniorenhond.
    Ik volgde een aantal jaar terug een workshop. Lees hier hoe dat was en waar je een workshop kunt volgen.

 

  • Last but not least: Zorg dat je hond een chip heeft én geregistreerd staat! Een penning of adreskoker met een telefoonnummer kan ervoor zorgen dat je hond nog sneller bij je terug is, mocht deze zoek raken. Uiteraard, liever voorkomen dan genezen! Mocht je een adreskoker willen, klik dan op onderstaande link.

 

Kamperen met je seniorenhond kan een mooie nieuwe herinnering worden. Hou wel rekening met de leeftijd en de lichamelijke gesteldheid van je maatje. Als je dat doet, zullen jullie samen een geweldige vakantie hebben 🙂

Seniorenhond met jonge sheltie

Ben jij al eens wezen kamperen met je seniorenhond? Zo ja, waar?

 

Facebook Instagram