Wandelen met sheltiepupIn pup-log 10 schreef ik over de 3 meest gestelde vragen die je krijgt als je een puppy hebt. De vraag over of Filou al zindelijk is, die is vervangen door de vraag of ik mijn honden nog steeds niet samen uitlaat. Blijkbaar begrijpen mensen die keuze niet. Ik heb meerdere redenen waarom ik mijn honden apart uitlaat. Welke dat zijn? Dat lees je in dit pup-log.

 

1. Honden kopiëren gedrag van elkaar

Veel mensen weten wel dat honden gedrag van elkaar overnemen. Doortje kan Rennende sheltiepupblaffen en uitvallen naar andere honden. Voordat Filou kwam, besloot ik al dat ik Doortje en Filou zeker in het begin apart zou uitlaten. Het is al vervelend genoeg om één hond te hebben die bang is voor andere honden. Het zou jammer zijn als Filou dat zou gaan overnemen en ook gaat blaffen naar andere honden.
Toen Filou kwam, was al direct duidelijk dat hij andere honden wél leuk vindt. Ondanks dat het apart uitlaten extra werk is, ben ik dus heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik heb liever dat op den duur Doortje de energie van Filou gaat overnemen als het gaat om andere honden in plaats van andersom.

 

 

 

2. Puppy’s vragen veel aandacht

Sheltiepup geniet van het buiten zijnDe ene pup is de andere niet, maar Filou is zeker een pup die tijdens het wandelen wel aandacht en sturing nodig heeft. Hij pakt graag dingen beet met zijn mond, hij gaat graag op alles en iedereen af en hij vindt het leuk om hardlopers, fietsers en auto’s achter na te jagen. Graag wil ik dit in goede banen leiden en dat kan niet als ik nog een hond bij me heb. Als ik met Filou samen loop, kan ik hem leren om aandacht voor mij te hebben in plaats van voor fietsers, ik kan hem leren dat hij niet alles beet mag pakken etc. Ik vind dat fijn, maar ik vind ook dat Filou dat verdient.

 

 

 

 

3. Eén op één aandacht vinden de honden ook fijn

Doortje is jarenlang alleen met mij geweest en we deden alles samen. Nu moet ze Ruwharige teckel aan de wandelmij ineens delen. Niet alleen lastig voor haar, maar ook ik moet er aan wennen. Het is heerlijk om dan ook af en toe lekker met haar samen te gaan wandelen. Zij kan dan haar ding doen en ik ben er helemaal voor haar. Bijkomend voordeel is dat Filou leert om alleen thuis te zijn en dan bedoel ik ook echt alleen, dus zonder mij en zonder Doortje. Als ik met Filou op stap ben, dan doe ik met hem ook leuke dingen. Wat oefeningetjes tussendoor, even spelen of af en toe een knuffel.

Sinds een paar weekjes laat ik ze soms ook samen uit. Wel een kort rondje en niet op een tijdstip dat alle honden buiten lopen. Filou vindt dat heel gezellig en ik stiekem ook, maar ook op korte rondjes merk ik al dat twee honden begeleiden best een kunst is, zeker omdat Filou nog een pup is. Voorlopig laat ik ze dus nog apart uit en wie weet in de toekomst ook. Doortje is 9 en heeft andere behoeftes dan de jonge Filou 😉

 

Laat jij je honden ook weleens apart uit? Waarom wel of niet?

 

 

Facebook Instagram