Vertrouwen krijgen pup en eigenaarOnlangs kwam er op Facebook de vraag voorbij wat je het meest belangrijk vindt om je hond te leren. Goeie vraag, want er is zoveel te leren. Het eerste dat in mij op kwam, was het woord vertrouwen.
Mijn ervaring is dat je vanuit vertrouwen heel veel kunt bereiken met je hond. Hierbij gaat het er niet alleen om dat de hond zijn eigenaar moet vertrouwen, maar de eigenaar ook zijn hond. Natuurlijk leer ik Filou basisvaardigheden aan, maar vertrouwen krijgen in elkaar staat voorop. Hoe ik daar met Filou aan werk?

 

Samen

Een vertrouwensband opbouwen doe je samen. Samen is voor mij een sleutelwoord. Een pup kan geen vertrouwen in je krijgen als hij alles alleen moet doen en ontdekken. Filou mag samen met mij leren, samen met mij spelen en samen met mij op ontdekkingsreis. Waar nodig is, steun ik hem en waar nodig is, begeleid ik hem. Als we wandelen, ben ik met Filou bezig. Ik kijk naar hem, geef hem af en toe een opdrachtje, beloon hem, speel met hem. We maken contact met elkaar. Zonder contact geen vertrouwen. Dit voelt fijn en ik geniet ervan.

 

Steun

Voor een pup kan de wereld buiten het nest behoorlijk spannend zijn. Wat ben ik blij dat ik Filou steun kan geven als hij dat nodig heeft. Zeker de eerste weken zocht hij af en toe duidelijk steun. Dan sprong hij tegen mij op. Ik ging dan door mijn knieën en hij zette zijn voorpootjes op mijn been en bekeek alles rustig. Soms nam ik hem even op de arm om alles van een afstandje te bekijken. Negeren daar doe ik niet aan, een drama ervan maken ook niet. Gewoon even laten merken dat ik er voor hem ben en hij er niet alleen voor staat, zodat Filou mij gaat zien als zijn veilige haven.

 

(Speel)ruimteSheltiepup staat op grote steen

In deze tijd waarin veel mensen haast hebben, is er soms weinig tijd om een pup speelruimte te geven; ruimte om op zijn eigen tempo en spelenderwijs de wereld te ontdekken. De afgelopen weken heb ik heel regelmatig gehad dat ik even een kort rondje wilde lopen, maar dat gaat niet. Filou heeft namelijk een ander tempo dan ik. Bijna dagelijks komt hij wel met nieuwe prikkels in aanraking. Die prikkels moeten verwerkt worden. Van mij krijgt hij daar alle ruimte voor. Dat betekent dat ik soms een paar minuten stil sta op dezelfde plek en dan 5 meter verder weer. Dat is goed. Filou mag weten dat hij die ruimte mag nemen.

 

 

Samen, steun en (speel)ruimte…vertrouwen.
Natuurlijk doe ik het ook niet altijd perfect en wordt het korte rondje ook wel eens een echt kort rondje, maar in de basis hou ik me aan samen, steun en (speel)ruimte.

 

Omslagfoto: Marleen Verheul Fotografie

 

Wat vind jij belangrijk om een pup mee te geven of te leren?

 

Facebook Instagram