Teckel met bordje Dogdance my way of lifeDogdance – My way of life.

Met mijn teckel Doortje heb ik deze leuke hondensport mogen ontdekken. Van haar heb ik ontzettend veel geleerd. Het is een passie van me geworden de afgelopen jaren. Doortje is nu met pensioen en dus mag Filou het stokje gaan overnemen. Ook met hem wil ik deze leuke sport gaan beoefenen.
Met Doortje heb ik altijd aan Freestyle gedaan, maar omdat Filou mooi gangwerk heeft, kan het zomaar zijn dat ik met hem Heelwork to Music (HTM) ga doen. Afgelopen weekend hadden we daarom onze eerste les HTM.

 

Wat is Heelwork to Music?

Dogdance kun je onderverdelen in twee richtingen: Freestyle en Heelwork to Music.Dogdance met jonge Sheltie oefenen
Deze laatste vorm van dogdance is voortgekomen uit de obedience. Het draait hierbij om mooi en strak volgwerk, oftewel heelwork.
De hond mag zich hierbij zowel links, rechts, voor als achter de begeleider (handler) bevinden. De bedoeling is om samen vloeiend te bewegen op de muziek. Hoe hoger het niveau, hoe meer er van de hond verwacht wordt. Zover zijn Filou en ik nog lang niet 😉
Oefeningen waarbij de hond wat verder van de handler af beweegt, zijn in beperkte mate toegestaan. Bijvoorbeeld om een mooie overgang van de ene positie naar de andere te kunnen maken. Met positie wordt de plaats van de hond ten opzichte van de handler bedoelt.

 

Heelwork to Music met Filou

Vanaf pups af aan heeft Filou heel mooi gangwerk. Daarbij vindt hij volgwerk heel leuk om te doen en hij kan het ook goed. Tel die elementen bij elkaar op en ik kwam uit bij HTM. Omdat ik Freestyle (waarbij je meer vrijheid hebt wat betreft oefeningen) ook erg leuk vind én Filou nog heel jong is, maak ik nog geen keus. Desalniettemin is het nu wel het moment om Filou de posities al goed aan te leren. Omdat ik zelf geen ervaring heb met HTM leek het me zinvol om een les te volgen bij een ervaren iemand. Iemand die op het hoogste niveau HTM loopt en ook deelneemt aan EK’s en WK’s.  Met een goede basis kunnen we dan verder op weg.
Op naar Have Faith Hondentraining voor een les HTM.

Heelwork to Music met Sheltie oefenenWil je je hond ook leuke trucs aanleren, maar weet je niet goed hoe, lees dan mijn blog over Doguniversity. Klik hier.

 

Dogdance met een Sheltie

Dogdance met Doortje was niet altijd even makkelijk. Deed ik met haar een workshop dan moest ik haar echt in de werkmodus krijgen. Dat was hard werken voor ons beiden.
Platformtraining met Sheltie voor dogdanceOndanks dat ik weet dat Filou elk moment van de dag wel wil samenwerken, was ik toch wat zenuwachtig. We waren nu immers toch op vreemd terrein. Wat als hij nou niet wilde werken?
Na ons te hebben geïnstalleerd, mochten we aan de slag. Ik haal Filou uit de bench en ik heb aandacht! Direct! Wat een verschil met Doortje en wat fijn.
We hebben gewerkt aan het aanleren van posities. Hierbij maakten we gebruik van een aantal hulpmiddelen zoals een targetstick en een clicker.

Hij pikte alles goed op en hij had een goede focus. Ondanks dat het wat onwennig voelde om dit nu met Filou te doen en niet met Doortje, voelde het ook heel vertrouwd. Het moment waarop hij echt zijn lijf tegen mijn been plakte…magisch!

Het werd een hele leerzame en gezellige middag. Met heel veel tips, trucs én motivatie ging ik weer naar huis. Freestyle of HTM? De tijd zal het leren.

 

Ben je ook geïnteresseerd in deze leuke sport?
Wij volgden les bij Have Faith Hondentraining. Meer informatie vind je op hun Facebookpagina. Klik hier.
Op de website van de Nederlandse Dogdance Bond vind je veel informatie over o.a. wedstrijden en een lidmaatschap. Klik hier.

Omslagfoto: Innuo Photography

 

Hebben jij en je hond weleens aan dogdance gedaan? Of beoefenen jullie een andere sport?

 

Facebook Instagram