Blaffende SheltiepupMet 9 maanden begint Filou zijn karakter echt vorm te krijgen. Ik begin hem steeds beter te kennen en te begrijpen en hij mij.
Net als dat mensenkindjes allerlei geluidjes maken om duidelijk te maken wat ze willen, zo doen honden dat ook. Filou heeft dan ook al een aantal verschillende blaffen op zijn repertoire staan die ik inmiddels allemaal aardig weet te vertalen.

 

Ik-ben-zieligblaf

Deze blaf is één van de eerste blaffen waar ik kennis mee maakte. Toen Filou hier met 8 weken kwam, vond hij de bench niet leuk en dat liet hij dan luidkeels merken. Echt blaffen was het niet, meer jammeren met af en toe een blafje tussendoor. Inmiddels is de bench gelukkig een veilige plek geworden. In de auto als hij in de bench zit, wil hij nog weleens zijn ik-ben-zieligblaf tevoorschijn halen
Voor Filou is dit dus de ik-ben-zieligblaf, voor mij is het vooral de ik-vind-jou-grappigblaf 😉

 

Ik-wil-NU-mijn-zinblaf

Er zijn momenten dat Filou weet wat hij wil en hij wil het dan ook wel NU! Gaan we uit? Dan wel NU! Pak ik wat lekkers voor de hondjes? Dan wel NU! Is het etenstijd? Dan wel NU!
Het klinkt misschien wat irritant deze blaf, maar stiekem vind ik het best leuk dat hij weet wat hij wil. Filou is puppy-af, maar op zulke momenten is hij toch nog wel een beetje kleine Filou met een paar kraaloogjes in zijn koppie. Een kleine Filou die nog net niet met zijn pootjes op de grond stampt.

 

Ik-voel-me-onzekerblaf

Filou is in een fase gekomen waarin de wereld soms toch wat spannend is. Niet echt eng, maar spannend. Als ik met hem buiten loop en een hond ziet, kan hij heel soms wat blaffen. Niet echt overtuigend; Echt een blaf uit onzekerheid. Ook in huis komt dit voor. Zo was ik tegen de kerst kadootjes aan het inpakken en dus druk in de weer met plakband. Dat kende hij niet, dus er moest tegen dat plakband geblaft worden. Na een paar keer was dit over.
Als ik merk dat hij ergens onzeker over is, geef ik hem de kans er rustig kennis mee te maken. Vaak is het dan goed.

 

Ik-ben-een-waakhondblaf

Deze blaf klinkt beduidend anders dan de blaffen hierboven. Die zijn allemaal wat hoger. De waakse blaf komt echt vanuit zijn binnenste.
Doortje is nooit echt waaks geweest, dus ik ben wel blij met een waakse hond in huis. Overigens waakt Filou vooral als de bel gaat of als ik het raam open heb staan en hij hoort wat. Zitten we op de bank en loopt er iemand langs, dan kijkt hij hooguit. Dat is dan wel weer fijn.
Nu ik dit schrijf, hoor ik bij de bovenburen iemand zagen. Filou ook en dat geluid hoort er niet te zijn, dus hij zet direct zijn ik-ben-een-waakhondblaf op 😉

Honden blaffen; Shelties misschien nog meer…of niet? Shelties staan erom bekend dat ze geluid kunnen maken. Ik had me dus wel voorbereid op meer geblaf dan ik gewend was. Al met al vind ik dat het enorm mee valt.
Filou heeft zo zijn verschillende blaffen om iets duidelijk te maken, maar dat mag ook en dat vind ik alleen maar fijn!

Blaft jouw hond ook, maar overmatig? Of wil je beter begrijpen waarom jouw hond in bepaalde situaties blaft? Dan is het boek “Blafgedrag van honden” van Turid Rugaas een aanrader. Het is geen dik boek, maar wel heel toegankelijk.

Heeft jouw hond ook verschillende soorten blaffen?

 

Facebook Instagram